10 překvapivých zajímavostí o kávě, které by měl znát každý její fanoušek

Espresso, cappuccino, caffèlatte, filtrovaná káva nebo ta turecká… Spousta z nás jednu nebo více káv pije prakticky denně. Co všechno o ní víme, jaké má účinky a na co si naopak při jejím pití dát pozor? Přečtěte si 10 největších zajímavostí o kávě. Od téměř pohádkové legendy o jejím objevu přes pozitivní účinky kávy na tělo až po odpověď na otázku, zda se můžete kofeinem z kávy předávkovat.

Věděli jste, že…

1. … káva je druhou nejobchodovanější komoditou na burze?

Káva je druhou nejvíce obchodovanou komoditou na světové burze. Náskok před ní si stabilně udržuje jen tekuté zlato – ropa. Za stříbrnou příčku může právě vysoká obliba kávy po celém světě. Hned po vodě je druhým nejoblíbenějším nápojem. Více než 20 milionů lidí na naší planetě pracuje v různých oblastech kávového průmyslu. Každý den se vypije průměrně přes 2,25 miliardy šálků tohoto lahodného nápoje. Dokážete si takové číslo vůbec jen představit?

2. … je káva vlastně ovocem?

Ano, káva se opravdu řadí mezi ovoce. Sice používáme pojem kávové zrnko, ale tato dobrota roste na kávovníku, keři, jehož plody se nazývají kávové třešně. V každé třešni najdete nejčastěji dvě zrnka kávy, která se po zpracování a upražení používají k přípravě populárního nápoje. V některých zemích se ze slupky kávové třešně vyrábí čaj zajímavé chuti zvaný cascara.

3. … o objevu kávy se vypráví veselá legenda?

Za kolébku kávy je považována Etiopie, a to díky oblíbené legendě, která vypráví zajímavý příběh objevu oblíbeného nápoje. Kávu údajně objevil pasáček koz Kaldi okolo roku 850 našeho letopočtu. Všiml si, že jeho kozy milují kávové třešně, po jejich konzumaci jsou plné energie a v noci dokonce nespí. Pasáček se o svůj objev podělil s místními mnichy, kteří kávu nejdříve označili za vynález ďábla a vhodili ji do ohně. Z něj se začala linout tak nádherná vůně, že kávu přece jen vzali na milost a zkusili z ní připravit nápoj. Ten byl opravdu magický: mnichům dovolil zůstat vzhůru déle do noci a modlit se. Popularita kávy se odtud začala postupně šířit po celém tehdy civilizovaném světě.

4. … je téměř nemožné se pitím kávy smrtelně předávkovat kofeinem?

Kofein v malých dávkách má pozitivní vliv na naše tělo, ale ani s ním se to nesmí přehánět. Smrtelná dávka kofeinu záleží na tělesné konstituci, pohlaví a dalších faktorech. Proč je ale extrémně obtížné zemřít v důsledku předávkování kofeinem při běžném pití kávy? Jedna káva totiž obsahuje většinou mezi 100-200 mg kofeinu, zatímco smrtelná dávka této látky se pohybuje okolo 10 gramů.

Museli byste tedy vypít mezi 50 až 100 šálky kávy rychle po sobě. Kdybyste to přece jen chtěli zkusit, je vysoká šance, že vás tělo zastaví a donutí vás obsah žaludku vyzvracet dřív, než by k otravě reálně došlo.

5. … má pití kávy spoustu zdravotních přínosů?

Káva obsahuje kofein, známý stimulant, který vám dodá energii. Řada vědeckých studií z celého světa dokládá, že pití kávy pomáhá zlepšit paměť i náladu, zrychlí reakce na podněty a podpoří efektivní fungování mozku. Káva ale pomáhá i tělu: dovolí vám podat výrazně lepší sportovní výkon. K tomu navíc pomáhá lépe spalovat tuky: právě proto je kofein součástí spousty doplňků stravy, napomáhajících k lepšímu spalování tuků.

Každý šálek kávy obsahuje například také hořčík a vitamíny B2 a B5, podporující správné fungování metabolismu. Káva je plná antioxidantů, látek, přispívajících k ochraně buněk lidského těla. Podle posledních výzkumů může navíc napomáhat ke snížení rizika některých závažných nemocí, jako je například cukrovka 2. typu, demence, Parkinsonova či Alzheimerova choroba.

6. … jedna z nejdražších káv na světě pochází ze zvířecích výkalů?

Zní to nechutně, ale je to tak: nejdražší káva světa původem z Indonésie prochází trávicím traktem malého zvířátka. Tímto tvorem je cibetka, kávě se říká cibetková káva (také Kopi Luwak). Cibetky jsou mlsné, a tak si pochutnávají jen na zralých kávových třešních. Ty průchodem jejich tělíčkem fermentují a káva tak získává unikátní chuť. Cibetková káva má podle svých příznivců výraznější aroma i chuť oproti té klasické, hořké tóny jsou spíše potlačeny. Cenově se pohybuje mezi 2100–28 000 Kč (100–1300 dolarů) za kilogram: záleží, zda je sbírána ručně v přírodě nebo pochází z cibetkových farem.

Proč je tato káva tak drahá? V ideálním případě ji hledají sběrači v horách a v křoví. Lidé ale cibetky začali umisťovat na farmy, kde je drží v klecích a cíleně krmí kávou. Chcete ochutnat cibetkovou kávu? Dejte si pozor, zda pochází od sběračů nebo z podobných chovů. Zajímejte se i o to, zda se jedná o čistou cibetkovou kávu nebo o předraženou směs s jinými druhy kávy.

7. … proslulá italská káva není 100% italská?

Mysleli jste si, že se italská káva pěstuje v Itálii? Opak je pravdou: většina kávy, kterou známe jako italskou, je charakteristická tmavým stylem pražení, ne původem suroviny. Většina světové kávy se pěstuje v 5 zemích světa, jimiž jsou Brazílie, Vietnam, Indie, Uganda a Indonésie. Italské podnebí prakticky neumožňuje vypěstovat kvalitní kávu, ačkoliv na Sicílii již probíhají podobné experimenty.

Pojem italská káva odkazuje na styl pražení a typ kávového nápoje, kterým je v této zemi nejčastěji káva na bázi espressa. Espresso je ryze italským vynálezem; stejně tak se v Itálii setkáte s oblibou kávy z moka konvičky, dalším místním zázrakem, který najdete téměř v každé italské domácnosti. Italský styl pražení a pití kávy se rozšířil prakticky do celého světa a tak se z italské kávy stal opravdový pojem.

8. … hlavní kávové odrůdy jsou jen dvě?

Nejrozšířenější odrůdy kávy, z nichž se dnes připravuje lahodný nápoj, jsou dvě: arabica a robusta. Robusta je rostlinka, oproti arabice méně náchylná na podmínky pěstování. Vystačí si s nižšími nadmořskými výškami, nenapadají ji tak často škůdci a díky tomu nabízí pěstitelům vyšší výnosy. Na trhu kávy je robusta obsažena přibližně ze čtvrtiny. Káva z robusty obsahuje více kofeinu, chuť šálku bývá zemitější, hořčí a výraznější.

Arabika je oproti robustě o něco náchylnější a složitější na pěstování. Produkuje méně kávových třešní na keř, potřebuje vyšší nadmořské výšky a specifičtější podnebí k tomu, aby se jí opravdu dařilo. V chuti bývá sladší, ovocnější a lehčí. Dražší z obou káv bývá většinou šálek arabiky. Největším pěstitelem robusty je Vietnam, u arabiky je jím Brazílie.

9. … pravá turecká káva nemá nic společného s českým turkem?

Tureckou kávu nejspíš znáte od svých babiček i tetiček. Mletá káva, zalitá vroucí vodou bez následného zcezení, vám zůstává mezi zuby, když se z hrnečku neobratně napijete. S opravdovou tureckou kávou ale nemá nic společného. Káva byla do Turecka dovezena poprvé okolo poloviny 16. století. K jejímu mletí používali Turci původně hmoždíře.

V Turecku se káva brzy stala velkým hitem a nedílnou součástí místní kultury. Dnešní turecká káva se připravuje v džezvě, speciální nádobce s držátkem, vyrobené nejčastěji z mědi. Používá se k tomu velmi jemně mletá káva. Při správném postupu je tento nápoj velmi silný a chuťově výrazný. Často se silně sladí a někdy se doplňuje například kořením, jako je kardamom. Během složité přípravy se káva několikrát přivádí k varu. Přípravu kávy v džezvě můžete zkusit i doma, ale autentickou tureckou kávu si vychutnáte jen v Turecku.

10. … káva obsahuje přes 800 aromatických složek?

Podobně jako víno, i káva může mít opravdu bohatou a komplexní chuť a vůni. Kávoví znalci při ochutnávkách kávy (cupping) používají jako pomůcku speciální kolo kávových chutí a vůní (anglicky coffee flavor wheel nebo coffee taster’s flavor wheel). Toto kolo jim pomáhá snáze popsat, co v chuti i vůni kávy cítí. Káva totiž podle výzkumů obsahuje přes 800 různých aromatických složek, které každému šálku dávají specifickou chuť, barvu, vůni i texturu.

Některé z těchto látek jsou i důvodem, proč káva tak krásně voní a chutná. Chuť kávy je způsobená látkami, které se uvolňují při pražení. Dělí se do 4 hlavních typů: kyselá, sladká, slaná a hořká. Vůně se může pohybovat od květinové či ovocné přes čokoládovou až po oříškovou či karamelovou. Na balení kávy (hlavně té výběrové) často najdete uvedeny hlavní chuťové tóny konkrétní kávy.

Až budete příště pít kávu…

V článku jsme vám přinesli 10 největších kávových zajímavostí z celého světa. Znali jste je všechny? Pokud ne, určitě jste si mezi nimi našli to své. Až si budete doma, v kavárně nebo v kanceláři vychutnávat svou příští kávu, vzpomeňte si na dávný příběh o pasáčkovi Kaldim, na všechny přínosy, které má každý kávový šálek pro vaše tělo i na to, že vlastně pijete ovoce.

Zdroje:

Čtěte dál!

Zahradní ohniště v mnohém předčí krby a grily. Jak jej vybrat?

Zahrady i terasy nám nabízí velkou spoustu možností. S příchodem teplejšího...

Pokládka zámkové dlažby: Jak postupovat a na co si dát pozor?

Zámková dlažba patří k nejvýhodnějším způsobům dláždění terénu kolem domu. Můžete...

Podrobný průvodce výběrem klimatizace do domácnosti

Řešíte každoroční horka a chystáte se na ně vyzrát klimatizací? Poradíme,...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Další nové články

Zahradní ohniště v mnohém předčí krby a grily. Jak jej vybrat?

Zahrady i terasy nám nabízí velkou spoustu možností. S...

Pokládka zámkové dlažby: Jak postupovat a na co si dát pozor?

Zámková dlažba patří k nejvýhodnějším způsobům dláždění terénu kolem...

Podrobný průvodce výběrem klimatizace do domácnosti

Řešíte každoroční horka a chystáte se na ně vyzrát...