Alternativní přípravy kávy: Znáte ty nejoblíbenější?

Zvládáte připravit kávu jako z oblíbené kavárny? Pokud ne, je čas se to naučit. Nejen že se nejedná o žádnou vědu, ale mnohdy nepotřebujete ani drahý pákový kávovar!

Kdo si umí představit den bez kávy, ať hodí kamenem

Že si neumíte bez kávy představit den? Udělejte si z pití kávy nejen vášeň, ale i příjemný rituál. Zmáčknout tlačítko na kávovaru umí každý, ten pravý zážitek ale přichází s přípravou kávy, kdy ji pomalu namelete, filtrujete a poté s chutí vypijete. Hezky v tomhle pořadí.

TIP: Protože alternativní příprava kávy je téma daleko obsáhlejší, než se nám může vměstnat do jednoho článku, více si o jednotlivých přípravách můžete dohledat třeba na webu Kavomil.cz tady. Najdete tam veškeré odpovědi na otázky o kávě, které by vás mohly napadnout.

Ruční vs. elektrický mlýnek na kávu

Mletá káva obecně nevydrží dlouho čerstvá se zachováním potřebných látek a vůně. Na koupi mleté kávy tedy rovnou zapomeňte. Pořízení mlýnku je pro kávové fajnšmekry zkrátka must-have, pokud chcete skutečně kvalitní kávu. Díky vlastnímu namletí navíc můžete zvolit i hrubost kávy, přesně podle následujícího způsobu přípravy. Tak ze zrn dostanete to nejlepší.

Ruční mlýnek je levnější varianta toho elektrického, a pokud kávu připravujete v menším množství, je naprosto dostačující. Ideální bývá rovněž na cesty, do auta, na dovolenou. Pokud jste ale milovník kávy, který pije několik šálků denně a ideálně ji připravuje pro více členů rodiny či přátele, pak byste se také mohli umlít. Příjemným vysvobozením v tomto případě je mlýnek elektrický, který šetrně namele kávová zrna sám bez mechanické síly.

Vybíráte-li si druh kamenů, které kávu melou, pak doporučujeme ty keramické. Keramika se totiž méně zahřívá a tudíž nehrozí spálení kávy.

Teplota vody je klíčová

Příprava filtrované kávy je umění, které vyžaduje pár pravidel. Základním je, že na 1 litr vody připadá 60 g kávy. Ideální teplota vody je pak 94 °C. Praktické jsou proto rychlovarné konvice s možností navolení stupňů, případně speciální konvičky na vodu, díky kterým nepropásnete správný okamžik teploty vody, při optimální teplotě začnou pískat.

Zbytek už záleží na zkoušení a hledání toho, co vyhovuje vám a co vám také nejvíce chutná.

Nováčkem na trhu je aeropress

Aeropress se začal prodávat v roce 2005. V oblasti přípravy kávy je tak stále nováčkem. Jedná se o populární způsob přípravy kávy, který kombinuje filtrování kávy přes papír a použití tlaku. Příprava v něm je snadná a rychlá celý proces vám zabere do 3 minut času. Ideální je také na cesty – tubus z odolného plastu se jen tak nerozbije.

Kromě rychlosti je také šetrný k přírodě. Stačí propláchnout papírový filtr, zajistit jej na dno tubusu, postavit tubus na šálek, nasypat to něj kávu namletou na hrubost jemného písku, nalít vodu, uzavřít a zatlačit píst, dokud neuslyšíte syčení. Hotovo!

william moreland kEfi fySyoc unsplash

French-press je vhodný pro začátečníky

Pro začátečníky je ideální french-press. Do předehřáté nádoby stačí vložit hrubě namletou kávu, zalít ji horkou vodou, promíchat a přikrýt sítkem, které by správně mělo být ponořeno přibližně 1 cm pod hladinu. Po 4 minutách čekání stlačte sítko ke dnu nádoby a kávu můžete podávat.

benny hendra ZYP1rGTj9BQ unsplash

Jednoduchá příprava V60

V poslední době se příprava kávy pomocí tzv. V60 stala mimořádně populární. Nehledejte pod tímto názvem nic složitého. Potřebujete jen dripper, jak se nádoba, která připomíná trychtýř, nazývá, a papírové filtry. Dripper položte na připravený šálek, vložte do něj filtr, zalijte vodou, kterou poté vylijte. Voda zbaví filtr pachové chuti a zahřeje šálek. Poté do dripperu nasypte kávu o hrubosti jemného písku a zalijte malým množstvím vody. Po dalších 30-40 minutách pomalu dolijte zbytek vody. Příprava kávy vám zabere kolem 3 minut.

john forson WWzDPKot6nQ unsplash

Proč zvolit vacuum pot

U nás zatím není tak běžný, ale rozhodně stojí za zmínku. Řeč je o tzv. vacuum potu, který na první pohled vypadá jako výbava chemické laboratoře, avšak příprava kávy v něm je opravdu jednoduchá. Do spodní baňky dejte studenou vodu, a nechte ji vařit pomocí kahanu. Pára poté začne stoupat do horní nádoby, ve spodní vznikne vacuum. Kávu nasypte ve chvíli, kdy je téměř všechna voda vypařená. Míchejte přibližně minutu, poté zhasněte kahan. Podtlakem začne káva stékat dolů.

Yama Vac Pot
Foto: Wikipedie

A který způsob přípravy kávy zaujal vás? Vyzkoušíte?

Čtěte dál!

Osvěžovače vzduchu: Difuzéry, aromalampy i návody na vlastní výrobu

Vůně ovlivňují naši psychiku, zútulní byt a ještě mohou být krásným...

Jak se rychle zbavit oparu? Vyzkoušejte tyhle tipy.

Někdy se mu zkrátka nevyhneme. Opar na rtu je nejen nevzhledný...

Pusťte do svého interiéru abstrakci v obrazech.

Obrazy do interiéru patří Ať už tvoříte domov v jakémkoliv stylu, na...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Další nové články

Osvěžovače vzduchu: Difuzéry, aromalampy i návody na vlastní výrobu

Vůně ovlivňují naši psychiku, zútulní byt a ještě mohou...

Jak se rychle zbavit oparu? Vyzkoušejte tyhle tipy.

Někdy se mu zkrátka nevyhneme. Opar na rtu je...

Pusťte do svého interiéru abstrakci v obrazech.

Obrazy do interiéru patří Ať už tvoříte domov v jakémkoliv...