Léto v plném proudu, sezóna jahod jakbysmet. Pokud máte na zahrádce obsypané jahodové keříky, nebo jste od známých dostali košík plný jahod, uvařte si domácí marmeládu.
Není se třeba bát, jahodovou marmeládu připravíte jednoduše z několika málo ingrediencí. Postup zvládnou i začátečníci.
Recept na jahodovou marmeládu
Suroviny
- 1 500 g vyzrálých jahod
- 500 g želírovací cukr 3:1
- 5 snítek čerstvé bazalky nebo máty
Pracovní postup
Sklenice na marmeládu se šroubovacím víčkem omyjte nejlépe v myčce, ještě teplé je dejte nahřívat do trouby vyhřáté na 110 °C. Víčka sterilizujte asi 10 minut ve vařící vodě, pak je vyjměte a zakápněte zevnitř kapkou tvrdého alkoholu.
Jahody omyjte od hlíny nebo odstraňte případné nečistoty, zbavte je zelených stopek. Nahnilé ovoce dejte stranou, takové do marmelády nepatří. Jahody pokrájejte na čtvrtinky.
Na plotýnku postavte hrnec se silným dnem a vyššími obvodovými stěnami, ideální je litinový. Do hrnce vsypte jahody a podlijte asi půl deckou vody.
Jahody přiveďte k varu, stáhněte teplotu, přisypejte želírovací cukr a vložte čerstvé bylinky. Pokud se tvoří při vaření marmelády pěna, sbírejte ji naběračkou nebo velkou lžící a dávejte ji stranou.
Po 10 minutách sundejte kastrol s marmeládou z plotýnky, z ovocné směsi opatrně vyjměte to, co zbylo z bylinek. Vezměte si k ruce ponorný mixér a jahodovou směs pomixujte. Nemusíte úplně najemno, vůbec nevadí, když v marmeládě zbydou kousky jahod.
Vyndejte nahřáté sklenice a opatrně do nich nalijte marmeládu. Marmeláda se musí nalévat hned po uvaření, ještě horká, jinak začne tuhnout.
Doporučujeme použít speciální nálevku na marmeládu. Jakmile se totiž ušpiní hrdlo sklenice se šroubovým závitem, budete mít velký problém sklenici otevřít.
Naplněné sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout, ideálně přes noc.
Domácí jahodová marmeláda je nejlepší týden dva po uvaření, kdy se rozleží a prolnou se v ní chutě.
Z množství surovin podle receptu získáte asi 1,3 l marmelády. Skvěle chutná namazaná na krajíci čerstvého chleba, můžete si ji dát do jogurtu nebo jí naplnit smažené koblížky.
Jaký cukr na domácí marmeládu? Nejlepší je želírovací
Nejjednodušší cesta k domácí marmeládě vede přes želírovací cukry. Tyto cukry obsahují želírovací látky, které se postarají o to, aby marmeláda hezky ztuhla a nebyla tekutá. Mají v sobě také antioxidační částice, zabraňující plesnivění. Navíc udrží barvu marmelády svěží, nikoliv zašedlou.
Želírovací cukry jsou k dostání pro různý poměr cukru a ovocného podílu. Cukr 3:1 počítá se 3 díly ovoce a 1 dílem želírovacího cukru, tedy například 1,5 kg ovoce a 0,5 kg cukru. Čím méně zralé ovoce je, tím víc cukru se musí přidat. Želírovací cukr 1:1 se proto používá na kyselé a nevyzrálé ovoce.
Poměr je na obalu želírovacího cukru vždy výrazně uvedený.
Bylinky, které se hodí do jahodové marmelády
Přidáním bylinek k ovocné směsi při vaření získá marmeláda netradiční chuť. K jahodám se skvěle hodí máta, ale také výraznější bazalka. Nebojte se experimentovat se šalvějí nebo meduňkou.
Sklenice na marmeládu
Na marmeládu se nejlépe hodí sklenice se šroubovacím uzávěrem. Jsou velmi praktické a dají se použít opakovaně. V obchodech najdete sklenice různých velikostí i tvarů, také šroubovací víčka bývají potištěná s motivy ovoce nebo v jednobarevných trendy barvách.
Na sklenici byste vždy měli nalepit štítek s popisem marmelády: jaké ovoce obsahuje a datum, kdy jste marmeládu uvařili.
Hezky tvarovaná sklenice s domácím marmeládou a originálním štítkem je krásným dárkem pro vaše blízké.
Skladování a trvanlivost
Marmeládu skladujte v suchu a temnu. Domácí jahodová marmeláda podle receptu vydrží ve špajzu zhruba rok, její trvanlivost můžete prodloužit sterilizací.