V dnešní době už spoustě lidem nestačí jen instantní káva. A není se čemu divit. Na trhu se objevuje celá řada nejrůznějších zařízení pro přípravu tohoto lahodného moku. Mezi ty menší, levné a velmi jednoduché přístroje patří třeba i french press a moka konvička.
Příprava kávy v těchto kofeinových čarodějích je sice trochu pracnější než přelití kávy horkou vodou, ale věřte nám, že v chuti se těchto pár vteřin nebo minut navíc velmi výrazně a vřele projeví. Výsledné kávy z obou přístrojů budou chutnat úplně jinak, ale obě budou výborné.
O tyto výrobky je stále větší a větší zájem, ale víte jak si správně vybrat a na co pomyslet před jejich koupí? Upozorníme vás na jaké parametry se zaměřit, abyste si mohli dopřát dokonalé kávové potěšení a seznámíme vás s charakterem kávy z obou těchto přístrojů, abyste si mohli zvolit správně.
French press vs. moka konvička
Pokud máte rádi kávu jemnější a slabší, bude vaším favoritem nejspíš french press. Jistě vás i mile překvapí jeho jednoduché používání. Káva se připravuje louhováním v kádince, které je ukončeno ve chvíli, kdy zmáčkneme píst zakončený jemným sítkem a lógr stlačíme na dno. Do hrníčku si tak lijeme čistou kávu bez sedliny. Tento způsob přípravy patří k nejlevnějším a nejoblíbenějším alternativám přípravy kávy.
Jestliže jste naopak milovníci spíše malé a silné kávy, ale na kávovar za několik tisíc nemáte peníze nebo prostor, budete velmi spokojeni s moka konvičkou. Charakterově se totiž káva z moka konvičky výrazně podobá espressu, ale zabírá jen minimum místa. Klasicky se podává do šálku o objemu cca 50 ml. Pokud tedy chcete rozeznávat jemné chuťové nuance, zvolte french press.
Jak vybrat french press?
Správný výběr french pressu se odvíjí od několika různých faktorů. Jak veliký je pro vás “šálek” kávy, jestli budete mít kávu převážně o samotě, jestli s ní chcete například cestovat atd. Poradíme vám, co všechno byste měli vzít v potaz a jaké varianty french pressů si můžete pořídit.
Sklo na doma a nerez na cesty
Skleněný french press asi můžeme vidět nejčastěji. Pro začátečníky je ideální, protože je nádoba průhledná a přípravu tak lze celou dobu důkladně sledovat přes stěny borosilikátového horkuvzdorného skla. Navíc čistě skleněná varianta i kombinace skla a kovu vypadají velice elegantně.
Nerezový french press se hodí pro cestovatele a dobrodruhy, kteří si potrpí na dobrou kávu všude na svých cestách. Nemusíte se bát, že ho rozbijete a navíc nerezová nádoba udrží kávu až hodinu horkou. V dnešní době plastové se vyrábí samozřejmě i nádoby z polykarbonátu, který je odolnější než sklo a má delší životnost, ale přiznejme si, to už není ono.
Pružinka nebo silikon?
Rozdíly mezi výrobky však nejsou jen v rámci nádob. Píst je sice u všech french pressů kovový, ale může se lišit těsněním po obvodu skla. U většiny french pressů se k těsnění používá pružinka a u lepších kousků pak můžeme vidět silikonový kroužek. Ten by měl těsnit ještě o něco lépe než tradiční pružinka.
Jaká je ta správná velikost?
Tuto otázku ovlivňuje mnoho aspektů. Lijete si kávu do kávových šálků nebo klasických hrnku na čaj? Jestliže pijete kávu z klasických 100 až 150 ml šálků na french press, bude vám do dvojice bez problému stačit jen malý přístroj na 3 šálky. Pokud máte rádi kávu z pořádně velkého hrnku nebo často hostíte větší skupinu přátel, určitě zvolte velkou variantu french pressu, která je až na 8 šálků.
Hledejte french press s náhradními díly
Levnější varianty french pressu, například z nákupních center, nemívají k dispozici náhradní díly nebo příslušenství. Jsou jen na jedno použití, což v rámci ekologie není pěkná nálepka. Jestli si říkáte, že to nevadí, protože na přístroji jistě nic nerozbijete, protože nejste nemehlo, tak pro vás máme upozornění. Nejde jen o chvíle, kdy nějakou část přístroje poškodíte.Sítko na pístu se častým používáním opotřebovává a jednou za pár let je potřeba vyměnit, jinak nebude fungovat správně. U dražších značek french pressů máte vždy možnost dokoupit si náhradní sítka i kádinku.
Jak vybrat moka konvičku?
Tento tradiční italský přístroj na přípravu kávu vznikl už ve 30. letech 20. století. Kdo ji v Itálii nemá, není pravý Ital. Dnes se však moka konvičky rozšířily i mimo italské domácnosti do celého světa, jelikož se jedná o alternativní přípravu kávy, která se nejvíce podobá espressu z kávovaru. Jaké otázky si před koupí moka konvičky tedy máte položit?
Klasický hliník nebo moderní nerez?
První moka konvičky tzv. Bialettky byly z hliníku. Mussolini totiž prohlásil hliník za italský národní kov, protože Itálie měla velké zásoby materiálu, ze kterého se hliník získával. Tento materiál ovšem u moka konvičky není nijak na škodu. Vnitřek hliníkové konvičky se totiž obalí patinou velmi brzy při častém používání a konvička tím získává přirozené kávové aroma. Někteří kávoví gurmáni tvrdí, že díky tomu chutná káva z hliníkové moka konvičky mnohem lépe.
Jestliže se kvůli hliníku bojíte spíše o svoje zdraví, nemusíte. Dnešní hliníkové nádobí je něco úplně jiného, než bývalo v dřívějších dobách a je naprosto zdravotně nezávadné. I kdybyste si dávali kávu z konvičky jednou či dvakrát denně po dlouhá léta, nic se vám kvůli hliníku nestane.
Problém může nastat, jestliže máte doma v kuchyni indukční desku. Ta vám na hliníkovou konvičku reagovat nebude. Jste tedy odkázání na konvičku nerezovou, což taky ničemu neuškodí. Na trhu najdete konvičky celonerezové nebo konvičky, co mají nerezovou spodní část, aby mohla fungovat spolehlivě právě i s indukcí. Výhodou nerezové moka konvičky je i její snadnější údržba.
Soustřeďte se i na průměr konvičky. Konvičku s malým průměrem vám indukční deska nemusí vzít, ani když je z nerezu. Záleží však primárně na vaší indukční desce.
Na velikosti a množství vody záleží
Materiál už probraný máme, nyní k dalšímu důležitému aspektu, a tím je velikost. Stejně jako u french pressu záleží na tom, jestli vám jde primárně o přípravu kávy pro vás, nebo s ní chcete například napojit všechny své kolegy v práci. Podle tohoto a dalších faktorů se budou odvíjet parametry konvičky.
Spousta z vás by mohla přemýšlet nad tím, že si zakoupí větší moka konvičku, aby v ní mohla připravovat kávu sobě, ale i případně i početným návštěvám. Postup na přípravu kávy v moka konvičce je ovšem o trochu komplikovanější a specifičtější než ve french pressu. Aby káva dosáhla své nejlepší chuti, měla by se dodržovat alespoň 3 základní pravidla.
- Spodní část moka konvičky naplňte vodou po bezpečnostní ventil.
- Trychtýř naplňte až po okraj namletou kávou, ale nestlačujte ji.
- Množství vody a kávy by mělo v poměru 1 : 1.
Tento postup by se měl dodržovat při každé přípravě kávy v moka konvičce, jinak výsledný nápoj nebude chutnat, tak jak má. Méně vody a méně kávy než je doporučováno, totiž nezajistí v moka konvičce potřebný tlak a celý proces tak nebude probíhat správně.
Nezapomeňte i na to, že káva z moka konvičky bývá silná, proto jestli rádi pijete kávu z velkého hrníčku, doporučujeme 50 ml kávy doplnit horkou vodou. V poměru 1 : 1 se bude jednat o lungo, 1 : 5 o americano.
Káva z french pressu tedy omámí chuťové buňky labužníkům, kteří mají rádi jemnou chuť. Navíc jde o velice rychlý a snadný způsob přípravy kávy, přístroj má jednoduchou údržbu a káva nebude mít nikdy připálený odstín. Moka konvička zase nabízí kávu s osobitou, mírně nahořklou chutí. Navíc obsahuje více kofeinu a když uvážíme, že výsledná káva chutná skoro jako espresso, je pořizovací cena moka konvičky za hubičku.
Výbornou kávu lze také připravit pomocí kávovaru. Pokud vás zajímá, jaké nejlepší lze koupit na trhu, podívejte se na podrobný test kávovarů, který pro vás připravil portál Testado.cz.