Patříte k milovníkům vín nebo kvalitních destilátů a přemýšlíte, jak je doma uložit, abyste si je mohli bez obav vychutnávat co nejdéle? Pravidla pro skladování vín a vysokoprocentního alkoholu má svá specifika, ale v mnoha bodech se zásady potkávají. Když víte, na co si dát pozor, není to velká věda. Co tedy vašim láhvím nedělá dobře?
Obvyklí podezřelí: Světlo, teplo, vlhkost
Špatné uskladnění se u vína projeví výrazněji, než u destilátů. Ze své povahy jsou totiž vína křehčí a náchylnější. Ve výsledku je ale seznam škodlivých faktorů totožný.
Kam nemůže slunce…
Tam musí lékař. Tahle lidová moudrost se rozhodně nevztahuje na vaše domácí tekuté zásoby. Světlo urychluje chemické procesy a může tak ovlivnit chuť. Nejjednodušším řešením se zdá skladovat láhve tak, jak to dělají vinaři i destilerie – ve sklepě. Jenže ne každý sklep má a když už máte to štěstí, ne každý sklep se pro uskladnění hodí.
U vína si můžete pomoci moderní chlazenou vinotékou. Ty mívají v prosklené části dveří nainstalovaný UV filtr, který brání průniku „špatného“ záření a tím skladovaná vína ochrání. Destiláty ukládejte do polic mimo dosah slunečního světla nebo do skříní s plnými dveřmi.
Nikdo to nerad horké
Ať už mluvíme o vínech nebo destilátech, platí, že extrémy škodí. Podobně je to s velkými výkyvy teploty, ta by se neměla měnit o více než dva stupně. Tichá vína skladujeme mezi 8 a 18 stupni Celsia (bílá a růžová vína chutnají nejlépe mezi 9 a 12, červená vína pak při hradní pokojové teplotě, tedy 16-18 stupních). V chladnějších podmínkách zrají pomaleji, v teplejších rychleji. Při dlouhodobém skladování by ale teplota neměla klesnout pod 7 stupňů ani překročit dvacítku.
Domácí slivovici a další pálenky nikdy neskladujte v plastových láhvích, ze kterých se mohou působením alkoholu uvolnit nežádoucí látky. Přelijte ji do skla, dobře uzavřete a přemístěte do chladnější místnosti se stálou teplotou. Klasické destiláty jako je whiskey, rum nebo vodka, mají rády teploty mezi 5 a 18 stupni, umístěním do mrazáku jim ve většině případů uškodíte. Zejména to platí pro takzvané emulzní lihoviny, jako je třeba oblíbený vaječný likér.
Vlhko, ale ne příliš
Ideálních 70 % vzdušné vlhkosti může být problém uhlídat zejména v zimních měsících. Pokud je vyšší nic vážného se neděje, ale je třeba počítat s tím, že se na lahvích může objevit plíseň. Přesně taková, jakou znáte z archivních lahví ve vinařstvích, kdy některé vypadají skoro jako plyšáci. Pokud je vlhkost naopak mnohem nižší, může docházet k vysychání korku, který najdete u většiny vín i na některých destilátech. Ten pak do láhve propustí větší množství vzduchu a obsah rychle oxiduje.
Naležato nebo nastojato?
Tohle je jeden z bodů, kde se pravidla pro vína a destiláty liší. Víno se do vinotéky (nebo do polic ve sklepě) tradičně ukládá naležato, právě kvůli zmíněnému vysychání korku. Podle posledních výzkumů je při dodržení vzdušné vlhkosti to sice není nutné, ale upřímně? Naležato se vám jich vejde víc a nehrozí, že vysoké láhve popadají.
Vysokoprocentní alkohol se naopak skladuje na stojáka. Pokud máte sbírku investičního alkoholu, kterou plánujete uložit na delší dobu, je dobré jednou za čas láhve zkontrolovat. Pokud mají korkové uzávěry, zabijete dvě mouchy jednou ranou, když při kontrole láhve rovnou na chvíli otočíte dnem vzhůru, aby se korek nasákl. Někteří sběratelé své láhve před vyschnutím chrání parafilmem nebo voskovou vrstvou. V takovém případě je ale třeba počítat s poškozením kolku a možným znehodnocením láhve. V případě šroubovacího uzávěru máte o starost méně.
Netřepat, neklopit
Možná jste už slyšeli větu „Víno právě přijelo a je rozbité“. A nemluví se o láhvi, ale o samotném vínu. To totiž otřesy mohou destabilizovat a ono pak potřebuje pár dní na zotavenou. Pokud by tedy víno prožívalo otřesy každý den, mohou tyto procesy víno ovlivnit nevratně. Při skladování vína ve sklepě tak může být problémem provoz vlaků nebo tramvají v jeho blízkosti, ale jinak se obávat nemusíte. Jen u vinoték je třeba hlídat, aby měly odpružený motor a vinotéka se netřásla s každým sepnutím.
Závěrem se hodí konstatovat, že tato doporučení se týkají zejména dlouhodobého skladování, tedy v rámci desítek let. Pokud je doba uskladnění kratší, je negativní vliv skladování minimální, obavy můžete téměř pustit z hlavy a své láhve si jednoduše užít.