Jak uvařit vejce? Snadná otázka s poměrně komplikovanou odpovědí. Uvařit vejce totiž můžeme na mnoho podob a způsobů. Vejce naměkko, vejce natvrdo, vejce do skla, vejce na hniličku, ztracené vejce. A to se bavíme jen o vaření. Různé podoby pečení, opékání a smažení protentokrát vynecháme. Podívejte se, jak správně vařit vejce, abyste získali ten správný výsledek. Kdy je vkládat do vroucí vody a jak dlouho je pak chladit ve studené vodě. Vařená vejce, to je zkrátka umění.
Než se pustíte do vaření vajec
Než se s vařením vajec vůbec začne, je potřeba si udělat jasno i v procesu, který mu předchází. Vejce je nejprve nutné pořídit a doma nějak skladovat. Na krabičce s vajíčky bývá orientační datum trvanlivosti vajec, ale pokud kupujete (máte) z domácího chovu, je nutné si o vejcích (v hlavě) vést alespoň základní evidenci o jejich stáří. Vejce vydrží i déle než měsíc, pokud je správně skladujete a pokud jejich skořápka není naprasklá.
Jaká vejce koupit
Vejce jsou prodávána v mnoha velikostech a také z několika typů chovu.Kvalitní podmínky chovu se odrazí na kvalitě vejce, ale bohužel jen zvenčí: na skořápce. Proto domácí vejce nebo vajíčka od farmářů mají skořápku silnou až nerozbitelnou o hranu talíře, vejce z chovů průmyslových rozbijete, jen na ně trochu přitlačíte.
Vnitřní složení se dá ovlivnit pouze stravou slepic, zda mají dostatek všech vitamínů a minerálů. To není problém zajistit i v průmyslovém chovu, krmné směsi jsou vyladěné do dokonalosti. Proto je někdy barva vejce z komerčního chovu „zdravější“ než u domácích vajec. Týká se to bio chovů především v zimních obdobích. A slepic, které nikdy nepoznaly krmnou směs.
Takže: jaká vejce koupit? Volba je čistě na vás a je spíš etická než kvalitativní. Nejhorší povolená úroveň chovu jsou obohacené klece (na obalu vajec nese číslo „3“), ideální (z pohledu nosnic) jsou bio chovy, na krabičce označeny číslem „0“.
Co znamenají čísla a písmena na obalu vajec
Pokud kupujete vejce v prodejně nebo od farmářů, musejí být prodávány v obalech s jasným označením původu, kvality chovu, registrace hospodářství a také velikosti vajec. Výsledné kódování na obalu vypadá například takto: 3 CZ 9999 XL, přičemž použité 4 symboly nesou následující významy:
- 3 – povaha chovu slepic (nosnic) – od chovů v podmínkách bio (číslice 0), až po chovy v rozšířených klecích (číslice 3)
- CZ – země původu, resp. kde je hospodářství provozováno
- 9999 – registrační číslo hospodářství
- XL – velikost, hmotnost vejce – nemusí být uvedeno vždy.
S jakými velikostmi vajec se lze setkat
Škála velikosti vajec se pohybuje od S po XL. Přitom „S“ vajíčka pocházejí od velmi mladých nosnic, „XL“ vejce často obsahují dva žloutky. Většina receptů na pečení počítá s vejci velikosti M nebo L. Vejce kategorie M váží mezi 53–63 gramy. Vejce kategorie L pak mezi 63–73 gramy. Velikost S je s hmotností pod 53 g a velikost XL nad 73 g.
Následující recepty na vaření vajec jsou dimenzovány na velikost L. Proto pokud máte jinou velikost vajec, budete muset recepty o nějakou tu vteřinku upravit (ano, vteřinku, zejména u pošírovaného vejce nebo vejce do skla).
Kde vejce skladovat
I skladování vajec je docela důležité. Sice se mohou uchovávat v poměrně širokém rozmezí teplot (od 5 do 18 stupňů), ale teploty by se neměly skokově měnit. Takže vajíčkům vymezte prostor ve vnitřní části lednice (nikdy ve dvířkách) nebo prostě jen ve špajzu.
Proč ne ve dvířkách? Protože se lednice často otevírá a kolem vajec pak mnohokráte denně proběhne závan teplého vzduchu. Tím se vajíčka orosí a na skořápce se vytváří skvělý prostor pro růst jakýchkoli patogenů, co právě letěly okolo. A vůbec to nemusí být salmonela. Té se u vajec téměř nemusíme obávat, pokud s nimi i po uvaření zacházíme správně.
V jaké poloze vejce skladovat
Jak mít vejce položená? Zásadně vzduchovou bublinou nahoru. Ta se nachází u tupé strany vajíčka, proto byste jej měli vždycky pokládat do zásobníku špičkou dolů. Proč by měl být vzduchový vak vejce nahoře? Aby na něj netlačila hmotnost celého vejce a on nepraskl.
Jakmile praskne, dostane se do obsahu vejce vzduch. Navíc bude pak už uvnitř vejce chybět ochranná blána jako bariéra, která chrání obsah vejce před průnikem škodlivých mikroorganismů.
Vejce po příchodu z obchodu nemyjte!
Vejce nikdy nemyjte „do zásoby“. Přirozeně jsou totiž obalena ochranným slizem osídleným správnou mikroflórou. Jde o ochrannou vrstvičku, která chrání skořápku, a tím i vnitřní obsah vejce, před útokem patogenů. Vrstvička je principiálně podobná ochranné vrstvě na naší pokožce. Jakmile se chystáte vejce spotřebovat, jejich mytí nic nebrání.
Čerstvá vejce se budou loupat hůře než ta odleželá
Pokud se chystáte vařit vejce ve skořápce, kterou pak budete loupat (což může být problémem zejména u vejce do skla, kdy loupete vajíčko naměkko), je dobré vědět, jak jsou vejce stará. A dát přednost těm, která byla snesena před alespoň 10 dny. Ta se totiž budou loupat mnohem lépe než čerstvá.
A navíc: vejce skladovaná v lednici „stárnou“ pomaleji než ta ve špajzu. Proto na vaření ve skořápce raději mívejte jednu dávku vajec ve špajzu, na ostatní spotřebu pak v lednici.
Proč se starší vejce loupou lépe? Obsahují více vzduchu (produkt přirozených procesů uvnitř vajíčka), ten odděluje skořápku od vnitřní membrány. Uvolňuje se i spojení mezi membránou a bílkem pod ní. Proces postupně vede ke kažení vajec, ale to až za mnohem delší dobu.
Jak poznat zkažené vejce ještě před vařením
Jak ale zjistit, jestli náhodou už nemáte v lednici „pukavce“? Stačí rychlý vodní test. Čerstvá vejce zůstanou po ponoření do vody u dna. Starší vejce (co se budou snadno loupat), vyplavou ke hladině. Takže se jí budou zespod dotýkat, možná malinko vyčuhovat.
A pukavec? Ten bude „trčet“ nad vodou jako ledovec. Alespoň z desetiny svého objemu. Pro jistotu jej pak můžete ještě rozklepnout a zkontrolovat, že se nechystáte vyhodit ještě použitelné vajíčko. Ovšem, připravte se na závan štiplavého sirného zápachu.
Speciální nádobky pro vaření vajec
Kdo se nechce loupat s vajíčky po uvaření a nechce se mu ani rozlišovat starší a mladší vejce, aby si loupání usnadnil, může využít speciálních nádobek, v nichž se vaří vejce rozklepnutá. Nádobky mají tvar vajíčka, a tak ani nepoznáte, že vejce se vařilo jiným způsobem.
Jen pozor, doby vaření, které se níže dočtete, nebudou odpovídat pro tento postup. Nádobka má jiné materiálové vlastnosti než vaječná skořápka. Budete si muset „vychytat“ vlastní časy. Ale to obnáší cirka 2 – 3 pokusy, což jistě psychicky unesete. Holt, něco za něco.
Nezapomínejte na vymazání formiček, než do nich vajíčko vyklepnete. Jinak se přichytí a budete je muset vyjídat lžičkou…
Jak zajistit, aby vejce při vaření nepraskala
Možností je tady několik. Vyzkoušet můžete všechny. A pak používat tu, která se vám nejlépe osvědčí. Jinak se totiž chová skořápka vajec z klecového chovu a jinak u vajec domácích. Zde jsou tipy:
- než vajíčka použijete, nechte je nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Zmírněním teplotního šoku se sníží pravděpodobnost prasknutí
- než vajíčka ponoříte, nejprve špičkou nože jemně naklepněte skořápku na tupé straně, kde má vejce vzduchový vak. Plyny snáze uniknou, a tak se ve skořápce zvýší objem, do nějž se může bílek „posunout“ po té, co do skořápky začne pronikat voda zvenčí
- vařte vejce ve vodě s octem. Pokud přece jen praskne, bílek se v kyselém prostředí ihned srazí, a tak další objem nevyteče
- vařte vejce v osolené vodě. Tím se sníží schopnost vody pronikat skrze skořápku dovnitř do vajíčka. Vroucí voda, která mí základní složení, je poměrně agresivní a dokáže pronikat kdečím. Osolená již nikoliv. Voda natékající do vejce samozřejmě zvyšuje jeho objem a tlak v něm. Co za tím stojí? Prostě jen osmóza.
Orientační časy pro vaření vajec
Než se dostaneme k samotnému postupu přípravy jednotlivých typů vařeného vejce a vychytávek s tím souvisejících, uveďme si všechny časy pro vaření vajíček na jednom místě. Pro přehlednost.
Časy jsou uvedeny pro vejce ze základního chovu (0), velikosti L a z pokojové teploty vkládaná do vroucí vody:
- 3 minuty pro pošírované vejce
- 5 minut pro vajíčka naměkko
- 7 minut pro vajíčka s tekutým středem zvaná nahniličko
- 10 minut pro vejce natvrdo
Po uvaření vždycky do studené lázně
Jakmile uběhne čas pro vaření vajec, nikdy je nenechávejte v původní vodě. Ihned je dejte chladit, nejlépe pod proud tekoucí studené vody. Stačí ale jen vyměnit rychle vodu v kastrůlku, nejlépe třikrát za sebou.
Vajíčka potřebují rychlé zchlazení, aby vevnitř přestal var a teplem způsobené srážení bílkovin pokračovat. Pokud chlazení vynecháte, budete mít vždycky vejce natvrdo, navíc někdy s nepěknou nazelenalou vrstvičkou okolo žloutku. Ta je způsobena právě pomalým chladnutím nebo příliš dlouho trvajícím varem.
Už se ale přenesme k přípravě konkrétních druhů vařeného vejce:
Jak uvařit vejce naměkko
U vaření vajec naměkko (i na hniličku) je důležité vkládat vejce do vroucí vody. To je jediný způsob, jak mít jistotu, kdy začala voda okolo vajec vřít.
Příprava vajíčka naměkko vyžaduje minimum času. S předstihem si vyndáte vejce z ledničky, aby získala pokojovou teplotu. Pak jen přivedete vodu k varu, vejce do vroucí vody naskládáte (použijte hlubší polévkovou lžíci) a zapnete časomíru. A hlídejte 5 minut pro skvělý výsledek.
Po pěti minutách je bílek pevný, žloutek tekutý, zkrátka naměkko. Ihned zchlaďte, a můžete servírovat.
Co dělat, když nemáte čas vejce nejprve nechat ohřát na pokojovou teplotu?
Jestliže nemáte čas nechat vejce ohřát na pokojovou teplotu, vařte je klidně i přímo po vyndání z lednice. Jen si na časovači po vložení do vroucí vody nastavte 6 minut.
Jak uvařit vejce na hniličku
Někdy se setkáte i s označením „na hniličko“. Postup pro vaření vajec na hniličku je velmi podobný. Liší se jen doba vaření, a ta je 7 minut pro hniličku. Pokud vaříte vajíčka hned po vyndání z lednice, zase přidejte jednu minutu varu po vložení vajec do vroucí vody navíc.
V čem se vlastně liší vejce naměkko od vajíčka na hniličku?
Vajíčko naměkko má tekutý žloutek. Vajíčko na hniličku má žloutek jen polotekutý. Skvěle se proto hodí do salátů. Žloutek není vysušený, nerozpadá se, ale naopak drží v krásně vybarvených celcích, a přitom má jemnou konzistenci. Zatímco žloutek naměkko by vám vytekl, žloutek na hniličku tu poskytne skvělou službu.
Jak uvařit vejce do skla
Vejce do skla jsou vlastně vajíčka naměkko, která ale ihned po uvaření oloupete a servírujete ve skleněné nádobce. V ní rozevřete bílek tak, aby žloutek vytékal. Co se servírovací nádobky týká, může jí být jak pohárek, tak i mistička.
Vejce do skla jsou často označována i jako „snídaně prezidentů“. Nejtěžší na jejich přípravě je správný čas a následné rychlé loupání. Jak tedy postupovat?
Uvařte vajíčka naměkko a hned je ponořte do studené vody. Nechte pár vteřin stát, ale pak se pusťte do jejich loupání, přímo pod hladinou vody. Voda vám pomůže necítit horko ze skořápky vejce a také se vám nebudou skořápky lepit na prsty.
Jakmile se doloupete cirka do poloviny vajíčka, vezměte kávovou nebo čajovou lžičku (podle velikosti vejce) a lžičkou zajeďte těsně pod skořápku. Pak ločku jen posouvejte do strany – krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky. Nakonec zajeďte až ke špičce vajíčka a vnitřní obsah jen vyloupněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo.
Pokud jej neobratností naprasknete, nevadí. Stejně byste pak bílek nakrajovali, aby žloutek začal vytékat. A nezapomínejte: teprve tréninkem z vás mohou být mistři!
Jak uvařit vejce natvrdo
Vejce natvrdo jsou z celé skupiny vařených vajec ty nejjednodušší. Nevyžaduje totiž žádné specifické postupy. A časová tolerance vaření je tu poměrně široká. Dokonce můžete začít se studenou vodou a studenými vajíčky přímo z lednice.
Vložte je do vody, tu přiveďte k varu a vařte cirka 8 – 9 minut pro tuhý žloutek. Jestliže vajíčka vkládáte do vroucí vody, stopněte se zhruba 10 minut pro dostatečně uvařená vejce.
Ale nebyla by to vajíčka, kdyby se i v tomto případě nedala najít nějaká vychytávka. Zkuste vejce vložit do studené vody, tu přivést k varu a pak vypnout sporák. Vejce jen nechte cirka 10 minut dojít pod poklicí v horké vodě. Budou také natvrdo, ale žloutek nestihne tolik vyschnout nadměrným varem.
Jak to, že stačí pobyt ve vodě odstavené z varu? Jde o bílkovinu, a ta se nevratně sráží od teplot nad 60 stupňů. Stejně jak my bychom si poničili kůži při ponoření do šedesátistupňové vody na déle než vteřinku. A například šunka se vaří jen při necelých 80 stupních.
A samozřejmě, když bude voda chladnout (pod poklicí), pod 60 stupňů se během deseti minut nedostane. Někdy si porovnejte oba postupy přípravy vajec na tvrdo. Rozdíl je patrný okem a velmi znatelný v ústech.
Někdo vajíčka vařená natvrdo napřed napařuje
Setkat se můžete i s postupem, kdy se vejce 3 minuty napařují v páře. Ta je totiž agresivnější než vroucí voda, a tak do vajíčka lépe pronikne. Napařování probíhá v kastrůlku s minimem vroucí vody, samozřejmě s poklicí. Po 3 minutách se přilije vroucí voda z konvice tak, aby byla vajíčka celá ponořená. A zbylých 7 minut se vaří již klasicky. Pokračování pak zůstává stejné: do studené vody a oloupat.
Jak připravit ztracené neboli pošírované vejce
Vejce ztracená se vaří bez skořápky, vyklepnutá do vody. Výsledkem je bílá „hrouda“, která v sobě ukrývá tekutý žloutek. Ztracené vejce se servíruje nejen k omáčkám a polévkám, ale vynikající je třeba i na topinkách nebo na salátech, u nichž je záhodno, aby žloutek dobarvil chuť zálivky.
Na přípravu pošírovaných vajec volte vždy co nejčerstvější vajíčka! Ne kvůli patogenům, ale kvůli stavu bílku. Čím mladší vejce, tím pevnější má bílek a tím lepšího výsledku při přípravě dosáhnete. U staršího vajíčka se budou tvořit bílkové ocásky, o část bílku tak přijdete.
Jak na přípravu ztraceného vejce? Nachystejte se nejprve psychicky, protože ne vždy je první pokus úspěšný. A chce to i speciální vybavení (nebo improvizaci). Potřebovat budete:
- pevné nervy
- vejce
- vodu
- ocet
- sůl
- děrovanou naběračku – ale vystačíte si i se sítkem dostatečné velikosti.
Vezměte si menší kastrůlek a dejte do něj vodu tak vysoko, aby se v ní dokázal ponořit objem vajíčka. Vodu osolte a přidejte lžíci vody. Sůl dodá chuť svrchnímu bílku a ocet mu pomůže se rychleji srážet.
Vodu přiveďte k varu, ale jen mírnému. Než se voda ohřeje, vyklepněte si vajíčko do nějaké nádobky: miska nebo hrníček budou akorát. Lžící roztočte vodu do víru a doprostřed víru vlijte vajíčko. Stopujte tři minuty.
Během těchto tří minut se musí voda jen lehounce vařit, nebo zůstat těsně bod bodem varu. Vír zajistí správný tvar vajíčka, že bílek ze všech stran pokryje žloutek. Ten zůstane chráněný, a díky krátkému pobytu v horké vodě i tekutý.
Jakmile uběhnou tři minuty, vyndejte vajíčko pomocí děrované naběračky nebo sítka. Nechte jej okapat. Stačí na talířku nebo na kuchyňské utěrce. Jestliže jich připravujete více, musíte stejně jen jedno po druhém. Ale pak se dají všechna najednou ponořit na minutu do teplé vody (nesmí vřít), aby se ohřála na správnou teplotu pro servírování.
Před zahájením konzumace počítejte s tím, že žloutek bude vytékat. Takže opečený toust se ztraceným vejcem se vám bude pohodlněji konzumovat příborem. I přes to, že tousty jsou typickým pokrmem, který jíme prostě rukama.
Máte v lednici vařená i syrová vejce? Poradíme, jak je od sebe rozlišit i bez rozbití skořápky
Stalo se vám někdy, že se vedle ocitla vařená a syrová vejce? Nic příjemného. Ale naštěstí se od sebe dají odlišit poměrně snadno. Fyzika vám s tím pomůže. Vyndejte vejce na linku, stůl nebo jinou rovnou a pevnou podložku s dostatkem místa. A roztočte jej.
Vajíčko, které se bude točit rovnoměrně, je vařené. Nejsou v něm tekuté části, a tak nemá co znepravidelňovat otáčení okolo osy. Vařené vajíčko se navíc točí rychle, nebrzdí jej žádná pohyblivá složka.
Vejce syrové se bude otáčet významně pomaleji a ještě budou otočky probíhat v nepravidelném rytmu. To díky tomu, že vnitřek je tekutý a obsah se vevnitř různě přemisťuje, jak naráží na skořápku a odráží se od ní, přičemž svůj velký díl na pohybu uvnitř vajíčka vykoná i odstředivá síla.
Zkrátka: vařené vejce se točí svižněji a pravidelně. Syrové nikoliv.
Jak oloupat uvařená vejce
Tipů na loupání vajec jsou spousty. Pojďme si je tu uvést tak, jak jsou lidmi na síti různě popisovány a doporučovány:
- prvním předpokladem úspěchu je vaření spíše starších vajíček.
- vařte vajíčka raději tak, že je vložíte do již vroucí vody
- ihned po skončení varu vejce vložte do studené vody a pod vodou naťukejte skořápku, aby se porušila a mohla dovnitř voda. Jak dlouho tady vajíčka držet? Alespoň dvě minuty. Tím se loupání usnadní
- loupejte tak, že odstraníte skořápku z obou špiček vejce. Vnitřní obsah pak jen vyfoukněte ven. Pozor, toto zafunguje u vajíček s tenkou skořápkou a jen u ještě teplých vajíček, která jsou pružná. Vejce z lednice a s tvrdou skořápkou opravdu nevyfouknete
- vařené vejce vložte do skleničky a napusťte k němu trochu vody. Skleničku uchopte tak, abyste dlaní překrývali otvor. A silně s ní zakvedlejte – vajíčko bude narážet do vaší ruky, ale hlavně do stěn skleničky. Skořápka bude díky sklu rozbitá, ale díky vodě se od vajíčka sama oddělí, takže ji ze skleničky jen vytáhnete – a vajíčko bude oloupané. Opět platí pro tenčí skořápky vajec z velkochovů
- vejce natvrdo vařená naťukejte a poválejte po lince s jemným tlakem vyvíjeným vaší dlaní. Tím skořápka napraskne na mnoha místech, ale blána zůstane neporušená, díky čemuž pak půjde loupání o dost snáz
- natvrdo vařené vejce rozkrojte napůl a vyloupněte lžičkou
- oloupejte jen špičku vajíčka, nejlépe tupou stranu, kde je vzduchová bublina. Odstraňte i blánu, a zbytek vejce opatrně oddělte od skořápky lžičkou
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici
Vejce natvrdo je možné po nějakou dobu skladovat v lednici. Ostatní typy vařených vajec maximálně den, ale raději vůbec. Vařená vejce vydrží neoloupaná cirka 6 dní, oloupaná maximálně 3 dny. Ani vařená vejce však nikdy neskladujte ve dvířkách lednice.
Hodí se vařená vajíčka na túru?
Skořápka je přirozenou ochranou vajíčka. I když ta, co přešla varem, už ztratila část svých schopností. Nicméně pokud se chystáte na výšlap do přírody, vařené neoloupané vejce vám přežije v batohu celý den a bez újmy. A na náročné cestě vám dodá potřebnou energii i bílkoviny.