Jak udělat sushi

Sushi. Japonské jídlo. Pokrme určený jednak pro setkávání lidí, jednak ke spotřebování zbytků z lednice. Opravdu: i proto můžete do sushi zabalit vlastně, cokoliv vás napadne. S jedinou podmínkou: použijete kvalitní sushi rýži a správně ji uvaříte. Jak na domácí sushi nejen pro začátečníky?

Co je sushi a jak vzniklo

Sushi znamená „kyselá rýže“ a původně se používala jako prostředek ke konzervaci ryb. Do kyselé rýže se vkládaly rybí filety, a to ve vrstvách. I když nebyly ještě lednice, v kyselé rýži vydrželo rybí maso dostatečně dlouho, spolu fermentovaly.

Tehdy se ještě rýže vyhazovala, konzumovala se pak jen ryba. Ale jednoho prý nějaký zvědavý kuchtík vyzkoušel ochutnat i rýži – a kombinace rybího masa s rýží, i když kyselou, mu byla příjemná. Takže, jako ostatně spousta dalších skvělých věcí, sushi vzniklo víceméně omylem.

shutterstock 1470615719

Druhy sushi

Sushi zdaleka není jen jedno. Většina z nás si sice vždycky vybaví maki sushi nebo nigiri sushi, kdykoliv si tento typ pokrmu představíme, ale tím výčet jeho druhů nekončí. Japonská představivost je značná. A do sushi trendů už se promítly i zvyky ostatních světových kuchyní.

Doma si můžete připravit sushi, jakkoliv budete chtít vy sami. A nazvat jej dle své fantazie. Ale pokud se chcete držet již zažitých sushi druhů, pak vězte, že si můžete vyrobit:

Nigiri sushi

Jen rýže. A k ní druhá ingredience, většinou ryba, vejce, zelenina nebo houba. Z rýže se vytvoří malý bochánek, na který se druhá složka nigiri sushi jen opatrně položí. Do úst se vkládá celé, proto by porce neměla přesahovat hmotnost 10 g.

shutterstock 404160610

Maki sushi (nori maki)

Klasický váleček zabalený v mořské řase. Řasa je na povrchu, uvnitř najdete rýži a další ingredience. Rybu, zeleninu, ovoce. Lze je i nakombinovat, fantazii se meze nekladou. Podle toho, jak je zabalíte, vytvoříte například hoso-maki (tenké závitky) nebo futo-maki (silnější závitky s více druhy náplně najednou).

shutterstock 606578219

Temaki sushi

Jde o typ maki sushi, zde tvarované do kornoutku a naplněné dle vaší fantazie a možností vaší lednice i špajzu

shutterstock 1559790608

Gunkan maki sushi

Sushi ze surovin, co se nedají položit na rýži. Z nori řasy vytvoříte tunel, a do něj vkládáte obsah gunkan maki. Typicky jde o mořského ježka, o tatarák z tuňáka, z lososa. Proužkem nori je obalená placička rýže. Tím se vytvoří kýžený tunýlek připravený k plnění

shutterstock 607600865

Oshizushi

Lisované sushi, které se připravuje ve formičkách. Rýže se i s dalšími potravinami jen naskládá do formiček, přimáčkne, vyklopí –  a díky vlastnostem rýže máte vlastně sushi bonbón, či dortík

shutterstock 1857720310

Inari sushi

Tady už je to trochu vyšší dívčí. Inari sushi jsou vlastně taštičky ze smaženého tofu, které byly předtím naplněny rýží a dalšími potravinami: nejčastěji houbou shiitake, mrkví, sezamem a dalšími, kterým tepelná úprava neubere na chuti

shutterstock 2196350499

Sushi California

Novodobější podoba sushi, podle názvu jistě odhadnete, kde ji vytvořili. California sushi má rýži ze svrchní strany časy nori, vnitřní část závitku pak vyplňují zvolené ingredience. Například losos, tuňák, okurka, avokádo, v současnosti je populární doplnit tuhle „nádivku“ i kaviárem nebo pomazánkou z něj.

shutterstock 2039891714

Co nakoupit, aneb bez čeho se při přípravě sushi neobejdete

Na sushi je nejdůležitější rýže, plus její dochucení. Proto se zaměřte na kvalitní sushi rýži. K dochucení se v evropských podmínkách používá rýžový ocet, cukr a sůl. V Japonsku se většinou využívá už připravená sushi směs k ochucení rýže, ale tady je jen těžko dostupná.

Někteří sushi mistři doporučují vyměnit rýžový ocet za ocet jablečný. Která varianta bude chutnat vám? To musíte otestovat sami.

Pojďme ale na celkový nákupní seznam:

  • kvalitní sushi rýže
  • ocet (rýžový nebo jablečný
  • cukr
  • sůl
  • řasy nori
  • bambusová podložka (pokud ještě nemáte)
  • jídelní hůlky (pokud ještě nemáte) – v mimoasijských zemích je „povoleno“ jíst sushi i rukama. V žádném případě do něj nebudete píchat vidličkou nebo zakrajovat nožem!
  • sójová omáčka
  • nakládaný zázvor – lze koupit i syrový a doma si ho naložit
  • wasabi (nebo křen).
shutterstock 1191816685

Volitelný nákupní seznam

Další položky v seznamu už závisejí na tom, co si chcete do sushi vložit. Například tuňák, losos, kranas americký, úhoř, platýs či mořský vlk, co se ryb týká. Ze zeleniny se nejčastěji využívá okurka, avokádo, paprika.

Ale i ovoce se dá do sushi vložit – spíše to exotičtější, s celkovou chutí sushi pak dobře ladí.

Často se v asijských zemích do sushi vkládá tepelně upravené vejce. Buď klasicky česky: žloutek a bílek, nebo na proužky nakrájená vaječná amoleta. Která forma vám bude lépe ladit, je zase jen na vás. Sushi obecně je velmi univerzální, a nejoblíbenější kombinace si vytvoříte jen experimentováním.

Vedle „vložek“ se může na sushi ještě nasypat nějaké semínko, typicky sezamové. Ale i kaviár nebo speciální posypy domácí výroby, případně nadrolená nori řasa. K propojení ingrediencí můžete sáhnout po nějaké formě rozmělnění, jako je tatarák z lososa, kaviárová pomazánka s vejcem, atd.

shutterstock 1927903877

Nejdůležitější je správně uvařit a ochutit rýži

Rýže, to je základ sushi. Proto veškeré vaše sushi snažení stojí a padá na přípravě rýže. Vězte, že kdykoliv vám sushi nechutná, je to právě nesprávně připravenou rýží. Nebo nevhodným druhem rýže – což platí pro domácí sushi a pro začátečníky, než zjistí, že bez originální rýže se to zkrátka neobejde.

„Česká“ dlouhozrnná ráže, klasická kulatozrnná nebo parboiled, to prostě není ono, dobré sushi z nich (snad) nikdy nevykouzlíte. Chcete-li mít výborné domácí sushi, na rýži nešetřete. Čas věnujte i její přípravě. Může se stát, že napoprvé to nebude ono.

Proto uvařte jen menší množství rýže tak, abyste ji případně dokázali zkonzumovat i jinak – kdyby se nepovedla.

shutterstock 2274830891

Jak připravit rýži na sushi

Podívejme se nejprve na potřebné ingredience a jejich poměry:

  • 250 g sushi rýže
  • 60 g rýžového octa
  • 40 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • voda na proplachování a vaření.

Postup je trochu zdlouhavý, ale vyplatí se dodržet všechny kroky! Na přípravu si vyšetřete dost času a hlavně klid. Zde jsou podrobné pokyny v časové posloupnosti:

1. Dokonale vymýt rýži od přebytečného škrobu

Sushi rýže má být lesklá a pružná, jemně lepivá, ale nikoliv mazlavá. Abyste se mazlavosti zbavili, musíte z rýže vymýt přebytečný škrob. Jak? Pomůže miska s vodou. Několikrát na rýži napustíte vodu, řádně rukou promícháte, pak vodu slijete. Zopakujete alespoň 8x, dokud voda nebude téměř čirá.

2. Nechat rýži trochu nabobtnat

Rýži pak přemístěte do nádoby, v níž se bude vařit. A zalijte vodou tak, aby byla akorát ponořená.  Nechte odstát na cirka jednu hodinu. Rýže trochu nabobtná. A tím, jak do sebe začne vtahovat vodu, také zbělá.

To bude znamenat, znamená, že nastal správný čas na to, abyste ji rychle přivedli k varu, pod dobře těsnící poklicí (s odpařovacím otvorem).

Jenže s jakým množstvím vody? Žádnou další vodu už nepřidávejte. Rýži také nesolte. Chuť jí dáte až po uvaření.

shutterstock 2141082179

3. Rýži rychle přivést k varu, na staženém plameni pak vařit zhruba 15 minut

Poté, co rýže nabobtana, ji začněte rychle zahřívat, aby co nejrychleji vřela. Jakmile chytne var, stáhněte plamen tak, aby var zůstal, ale byl co nejmírnější. Takto vařte rýži zhruba 15 minut.

Jestliže máte (na poslech) pocit, že se voda vyvařila dřív, můžete odstavit z plamene i o něco dříve.

4. Poklici podložit utěrkou a rýži nechat ještě 20 minut dojít

Důležitou součástí vaření rýže je i její „odpočívání“ po té, co ji sundáte ze sporáku. Rychle zdvihněte poklici a hrnec překryjte utěrkou. Pak poklici zase co nejrychleji vraťte. Rýže nesmí přijít o mnoho páry, ale utěrka má také důležitou roli: zabrání skapávání na vodu sražené páry zpátky do rýže.

shutterstock 1921705676

5. Připravit si octovou směs na ochucení rýže

Z předepsaného množství octa, soli a cukru smíchejte nálev, kterým se bude rýže za chvilku ochucovat. Cukru se příliš nechce se rozpouštět, ale to nevadí, stačí směs opatrně zahřát v mikrovlnné troubě, a hned s rozpouštěním uspějete.

6. Rýži opatrně polévat směsí s octem, pomalu promíchávat (resp. překlápět)

Až je rýže odpočinutá, můžete přistoupit k ochucení směsí octa, cukru a soli. Ale opatrně, pomalu. Nalévejte přes vařečku tak, aby se směs rozmístila po co největší ploše rýže. Napoprvé nikdy nevlévejte všechen ochucený ocet! Přidávejte pomalu a jen do té doby, než vám rýže opravdu zachutná.

Pokud vám zbude octová směs, nevadí. Využijete ji příště, nebo z ní uděláte základ zálivky na salát.

Rýži nemíchejte kol dokola, ať z ní neuděláte kaši! Jen opatrně překlápějte a překládejte tak, aby zůstala co nejvíce kompaktní.

shutterstock 1052118962 1

Pakliže máte po prvním ochucení pocit, že by ještě snesla trochu dochucení, nechte ji chvíli pod pokličkou, aby nasála doposud nalité množství octa. A pak teprve přimíchávejte další až do doby, než budete spokojeni s výsledkem.

Někdo rýži nejprve vyklopí do větší nádoby, rozprostře ji, a pak teprve začne s ochucováním. Jaký postup zvolíte vy, bude jen na vašich zkušenostech a následných preferencích.

Rýže nesmí být mokrá, na dně nesmí zůstat žádná tekutina

Sushi rýže nesmí být mokrá, ale ani se rozsýpat. Na dně v žádném případě nesmí zůstávat stečená tekutina! Správně připravená ráže na sushi má zrnka pružná, a lepivá, ale nikdy mazlavá.

Jak udělat nigiri sushi

Nigiri je ze všech druhů sushi nejsnazší, co se týká konečné přípravy. Jen vytvoříte bochánky z rýže. Na ně nakladete plátky ingrediencí. Pro vizuální efekt můžete „převázat“ tenkým proužkem nori řasy. Někde pod plátek ingredience ještě „mázne“ trošičku wasabi.

Aby byla porce pohodlná pro snědení ve formě jednohubky, měla by hrudka z rýže vážit okolo 8 gramů. Na váze si vytvořte několik vzorových, ty další pak už odhadnete.

shutterstock 1633077481 1

Jak udělat maki sushi

Maki je sushi je zabalené do mořské řasy nori. Nejsnazší postup je využít bambusovou podložku, která vám dovolí jemné a důsledné zamotání bez toho, abyste řasu někde roztrhli. Na většinu řasy natřete vrstvu sushi rýže, vynechejte poslední cirka 2 centimetry, abyste mohli rolku pohodlně uzavřít.

Na rýži položte proužky zvolených ingrediencí. Ale moc to nepřehánějte: pamatujte, že vše budete balit do rolky! Tak ať se nakonec vejdete. Posléze začněte se samotným balením. Od strany, kde je rýže až do konce, ke straně, kde jste si nechali 2 volné centimetry. Okraj nori řasy mírně potřete vodou (nebo zbylou octovou směsí), tím se rolka krásně přilepí a uzavře.

Rolky nechte chvilku odpočinout, pak odkrojte nevzhledné okraje, válečky nakrájejte na špalíčky o velikosti, jakou preferujete.

Jak moc při motání na rolku tlačit, vám ukáže až zkušenost. Trochu přitlačit musíte, aby vše drželo po kupě, na druhou stranu ne příliš, abyste si nevymáčkli náplň ven.

shutterstock 337479476

Jak udělat california sushi

California sushi je podobné jako maki. Jen rýže je na povrchu. Takže naneste rýži na nori řasu a posypejte ji, typicky sezamem. Poté řasu otočte tak, aby rýře byla dole. Na řasu položte proužky ingrediencí a opatrně, pomaličku smotejte. Nakonec také nakrájejte.

Jak udělat Oshizushi

Sushi do formiček. Tento typ sushi můžete připravovat, pokud máte formičky (jakékoliv). Do nich navrstvíte jednotlivé ingredience, přitlačíte, aby se spojily, a pak vyklepnete. Jsou-li tvary příliš velké, nakrájíte je na menší, nejlépe souměrné kousky.

Nejčastěji se využívá formička ve tvaru delšího kvádru (nakrájíte na obdélníčky). Nebo kruhová (nakrájíte na „dortové“ klínky). Většinou se vrstvení začíná ozdobnou ingrediencí a končí se rýží, mezitím se vrstvy různě střídají, podle chuti.

shutterstock 47104300

Po vyklepnutí pak bude rýže vespod, a dekorativní část zůstane nahoře. Nebo se dekorace ještě i doplní.

Jak správně servírovat sushi

Jistě už znáte typické podívíní sushi: s wasabi a nakládaným zázvorem, se sójovou omáčkou.

Čtěte dál!

Veletrh FOR INTERIOR uvede trendy nábytku i udržitelné materiály pro interiérový design

Trend udržitelnosti už intenzivně proniká do všech odvětví nábytkářského oboru v...

VELETRH FOR DECOR & HOME v Praze Letňanech začíná již 5. září 2024

Zveme všechny příznivce dekorací a dárkového zboží k návštěvě jediného specializovaného veletrhu...

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5....

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...