Jak ušetřit na jídle

Jak ušetřit na jídle? Na první pohled těžká otázka. Ale nesmutněte, protože hned na pohled druhý se ukáže, že máme spousty možností, jak ušetřit na jídle, ale i na svém zdraví. Základem je samozřejmě domácí strava z opravdových surovin. Navíc pořízených ve slevě, díky níž si budete i sestavovat svůj jídelníček. Jste připraveni zjistit, jak ušetřit na jídle? Možná budete až překvapeni, jak snadné to je!

Obsah článku ukázat

Méně pohodlnosti a více vlastního úsilí

Kdo chce ušetřit na jídle, ale přitom nesnížit kvalitu svého stravování, musí do šetření zapojit sám sebe. Svou práci a svůj čas, svou invenci. Právě tady a teď se ocitáme na rozcestí, na němž si musíte sami určit, kterou cestou úspor na svém stravování se chcete vydat. Možnosti jsou dvě:

  1. významně snížit množství a kvalitu jídla (což rozhodně nedoporučujeme, neboť za takové rozhodnutí se vám tělo v budoucnu pomstí, a náklady na léčbu nebudou brát konce, o sníženém příjmu ani nemluvě)
  2. významně zvýšit vaši angažovanost v přípravě jídla (jediná rozumná cesta. A nikdo netvrdí, že v tom musíte zůstat sami. Zaúkolujte partnera, postupně zapojujte děti – úměrně jejich věku, samozřejmě).

Zvolili jste cestu číslo 2? Tak můžete pokračovat ve čtení. Zde jsou ověřené tipy a triky, co vám na jídle dokáží ušetřit desetitisíce korun ročně.

Na čem se dá ušetřit v souvislosti s jídlem?

Oblast stravování je neskutečně široká. A taky drahá – za jídlo dáme vlastně nejvíc z celého rodinného rozpočtu (pokud bydlíme ve vlastním a neplatíme nájem nebo hypotéku). Proto se dá na jídle šetřit v několika směrech:

  • při nákupu
  • při skladování
  • při přípravě
  • při práci s případnými přebytky

My se na šetření s jídlem podíváme ve všech uvedených oblastech. Tipů bude hodně, tak se rozhodně vyplatí sáhnout po papíru a tužce, a hned si vypisovat myšlenky, co vás zaujmou. Jsme si jistí, že jich bude dost.

Jak ušetřit na jídle ještě před nákupem a během nakupování? Musíte se udržovat v obraze:

shutterstock 2144658119

Udělejte si soupis všech potravin, co doma máte. Včetně mrazáků

Pokud zatím netušíte, co vlastně ve všech šuplíkách, regálech a krabicích máte k jídlu, je to jedno velké špatně. Kdo chce šetřit na jídle, musí pracovat s přehledy toho, co má k dispozici. Pak teprve lze plánovat jakýkoliv nákup, či svůj jídelníček na příští dny a týdny.

Sepisujte podle polohy

Soupis si rozdělte podle místa, kde jsou potraviny uloženy. Jestliže vás nebaví papír (budete postupně škrtat odebrané položky a připisovat nově nakoupené), vyzkoušejte aplikace do mobilu. Díky tomu se budete moci snáze rozhodovat o nákupu, když kdekoliv natrefíte na něco za dobrou cenu: nakouknete do mobilu, a hned budete vědět, zda pořídit, nebo to spíš v regále nechat ostatním.

Lednice je trochu specifický případ

Nejrychleji se jídlo „točí“ v lednici, tam bude stačit spíš hrubý seznam dlouhodoběji držených produktů. Nemá smysl psát každý jogurt. Podrobná evidence špajzu a mrazáku se však vyplatí. Uvidíte, kolika zbytečných nákupů sami sebe ušetříte, když budete vědět, co vlastně doma právě máte.

Vyplatí se znát i data spotřeby – hlavně při „spotřebujte do“

U potravin s kratší spotřebou se vyplatí evidovat i její datum. Podle toho pak lépe přizpůsobíte plánování jídelníčku.

Jaký je rozdíl mezi „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“?

Rovnou se tu zastavme u pojmů používaných v souvislosti s datem spotřeby. „Spotřebujte do“ je trochu závaznější – označuje potraviny, které po datu spotřeby již mohou vykazovat první známky kažení – a tak je nutné při pozdější spotřebě více dbát na jejich stav a kvalitu. Neznamená to, že by dva dny po spotřebě už nebyly k jídlu. Jen je musíte řádně prohlédnout, případně nechat projít varem. Zkrátka: víc přemýšlet.

Jakmile je na obalu něco jako „datum minimální trvanlivosti“, nic se neděje, ani když jej o pár dní nebo týdnů prošvihnete. Toto spojení se používá u trvanlivých potravin v nepoškozeném abalu, kde slouží jen jako orientace, abyste věděli, který pytlík se špagetami načít teď a který až příště. Zvýšenou pozornost věnujte masovým konzervám nebo ve sklenici zavařenému masu. Pokud by vykazovaly sebemenší známky kažení, raději s nimi pryč. Tady jde totiž o zdraví, při větším spořádaném množství i o život.

shutterstock 2125715141

Svůj jídelníček přizpůsobte jak domácím zásobám, tak slevám v obchodech a na trzích s potravinami

Mnoho lidí si stěžuje, že je pro ně ubíjející stále vymýšlet, co budou vařit. A přitom se to dá tak snadno otočit: nechte se k jídleníčku inspirovat tím, co právě máte doma, a končí tomu trvanlivost, nebo co se zrovna dá pořídit za významnou slevu. A nejen v supermarketu, ale i na trzích s farmářskými potravinami, či u lokálního producenta z vašeho okolí. Jistě při troše snahy nějakého najdete.

Generujte si online recepty z ingrediencí, které chcete spotřebovat – je to snadné!

Neděste se, není nutné z hlavy tahat recepty právě na ty ingredience, které byste zrovna chtěli spotřebovat. Stačí je vypsat do vyhledávače, za ně dopsat kouzelné slovíčko „recept“ a vygenerují se vám právě ta jídla, co jmenované suroviny obsahují. Recepty si můžete upravit podle sebe – hlavní je ten prvotní nápad.

Věnujte trochu času slevovým letákům a potravinám v akci, ale i těm ve větším balení

Rozhodně si nemusíte nechat plnit poštovní schránku kvanty papíru, doma procházet letáky, a pak ještě řešit, jak už neplatné letáky zlikvidovat. Díky online portálům, které soustředí všechny letáky na jedno místo, si je prohlédnete bez tvorby jakéhokoliv odpadu, navíc mnohem rychleji – a hlavně: kdekoliv právě jste. Neustále můžete být v obraze o tom, co je právě v akci.

Cena jiná, balení jiné? Nevadí: prodejce musí přepočítávat na stejnou měrnou jednotku

Váháte, jestli vyjde levněji máslo v balení 200 g nebo 250 g? Nemusíte, stačí se podívat o řádek níž a najít si přepočet na stejnou měrnou jednotku. Nejčastěji je to litr nebo kilogram. Některé produkty se přepočítávají na 100 g nebo na kus. Pak už je srovnání cen snadné. V online obchodech s potravinami si dokonce můžete zboží nechat zobrazit právě podle ceny za měrnou jednotku. Potravin v akci při odběru určitého množství tu bývá také dost.

Nákup jedině podle seznamu. Hledejte, kde se dá co nejvíce položek nakoupit se slevou

Nemá smysl objíždět celé město a tady koupit dvě položky, tam další tři a onde ještě další dvě. To projezdíte víc, než dokážete na slevách ušetřit. Tedy, za předpokladu, že prodejny nemáte pěkně po cestě z práce, a stejně byste okolo nich projížděli.

Pokud jsou příliš rozptýleny v prostoru, raději si zjistěte, kde se nákup vyplatí celkově nejvíc. Nebo jezděte do obchodních center, kde potkáte více prodejen na jednom místě, bez nutnosti dalšího popojíždění. Skvělé jsou i pravidelné trhy s výpěstky lokálních producentů, nebo jejich rozvoz po vesnicích a městečkách.

Na nákup s vlastními taškami

Dávno minuly doby, kde jsme si u pokladny mohli utrhnout tolik tašek, co jsme právě potřebovali k odnesení nákupu. Dnes se tašky kupují. A tak je nasnadě, jak ušetřit během nákupu ještě víc: přijít s vlastními látkovými taškami, které se na nákup dají využít nesčetněkrát.

shutterstock 2137752911

Zaměřte se na základní suroviny – na nich totiž ušetříte nejvíc!

Největším trikem v celém šetření na jídle jsou základní potraviny. Ty jsou vždycky nejlevnější. Stačí si porovnat cenu za 100 g tvarohu a cenu za 100 g tvarohového krému typu „Pribinák“. To stejné platí o hotových pomazánkách, připravených salátech, směsích, hotových jídlech atd. Připravit si vlastní hotové pokrmy doma vyjde vždycky levněji, než je pořídit již hotové v obchodě.

Nakupujte, jen když jste najedení

Když máte hlad, najednou potřebujete každé druhé jídlo, co v obchodě s potravinami potkáte. Takže: než do obchodu zaplujete, postarejte se o svůj žaludek. Někdy stačí jen dvě – tři sousta, abyste zahnali největší hlad, a mozek se dokázal soustředit na nákup podle seznamu.

Uzavřete dohodu s dětmi, za kolik si mohou nakoupit, nebo co teď pořídíte

Nákup s dětmi na palubě, je kapitolou sama pro sebe. Ale dá se levně vyřešit, pokud se na situaci připravíte předem. Stačí si s dětmi dohodnout, co si tu dneska koupí. Anebo jim dát finanční limit, do kterého se vejdou (když už umějí s čísly). A ustoupit jen ve velmi výjimečných situacích, které navíc dítěti důkladně vysvětlíte.

Z počátku to bude boj, ale postupně to vaše děti přijmou jako standard. Ony si pak v budoucnu také dokáží nakoupit rozumně – tuto dovednost jim vštípíte vy.

Co mají o regál níž nebo výš, než v tom, co je proti vašim očím?

Starý známý trik obchodníků: do výšky očí se dává zboží, které chce obchodník přednostně prodávat. Výhodnější věci, na nichž má třeba i nižší marži, musíte hledat o patro výš nebo níž. Ty nejlepší nákupy se vyplatí hledat úplně dole. A naopak: naučte se nereagovat na podněty k nákupu, které na vás vykukují u pokladny!

Nikdy nenakupujte impulzivně. Že je na regále velká cedule se slevou, ještě neznamená, že právě tento produkt potřebujete!

Obchodníci se snaží brnkat na naše emoční strunky. A že jim to jde, ukazují popelnice plné zbytečně koupeného jídla. Ale vy se nemusíte řadit do dlouhého zástupu spotřebitelů, kteří koupí vše, co obchodník vytroubí do světa jako extra výhodné. O nákupu vždycky přemýšlejte předem, veďte si seznam toho, co máte doma – a díky tomu se snadno rozhodnete, jestli je nabídka opravdu tak výhodná, jak je tu hlásáno, plus jestli ji vlastně vůbec potřebujete využít.

shutterstock 2045144612

Sezónní ovoce a zelenina? Berte je ve velkém!

Nikdy neváhejte nad nákupem sezónních potravin. Proč? Sezonní potraviny jsou levnější než ty sice stejné, ale kupované mimo jejich přirozený čas dozrávání. Navíc jsou kvalitnější právě díky přirozenosti jejich pěstování v přirozený čas v roce. A v nejbližším okolí místa, kde je kupujete.

Naplánujte si mrazení, sušení a zazařování. Díky tomu budete mít na celý rok zásobu levnějších a kvalitnějších produktů, které pak využijete v různých pokrmech. Vaši kuchyni tím pozvednete na luxusní restaurant.

Nakoupené věci ihned správně uložte – záměrné přebytky do mrazáku, zavařit nebo do sušičky

Nejen sezónní potraviny, ale vše, co přinesete domů, je vhodné ihned správně uložit – a také zapsat. Například koupení kuřata v celku ihned rozporcujte a zamrazte tak, jak budete jednotlivé porce spotřebovávat. Kuře a příloha jsou vděčným jídlem snad kdykoliv, i pro vybíravé děti.

Z některých částí kuřete nebo jiných druhů masa (typicky krkovice s kostí) lze připravit skvělý vývar. Ale vyplatí se až při větším množství „odpadu“, kterým se tu kosti stávají. Proto je můžete průběžně zamrazovat. A až se jich nastřádá víc, hurá s nimi do hrnce, a vyvařit.

Možná zbytečně vyhazujete i jiné části nakoupených potravin. Natě ze zeliny nebo okrojky jsou do polévky také vynikající. Stačí je postupně mrazit spolu s kostmi. A na internetu najdete spoustu dalších tipů, jak využít to, co se doposud jen vyhazovalo. Zajímavé jsou diskuse, kde lze dohledat spoustu „lidových“ receptů na dobroty z jinak nepotřebných částí potravin.

Jak ušetřit na jídle při vaření? Podívejme se na několik zaručených tipů. Souvisejí samozřejmě s úsporou energie.

Potraviny, které se vaří dlouho, připravujte ve větším množství najednou

Jsou druhy masa nebo třeba luštěnin a obilnin, které se musejí tepelně upravovat poměrně dlouhou dobu. Třeba kachnu byste měli péct vždy ve více porcích najednou. Upečenou zamrazit, příště pak jen dopéct do křupava. Pokud luštěniny a obilniny předem namočíte, ušetříte mnoho času vaření také. Zkrátka: je to o průběžném plánování.

Přednost dejte vaření v tlakovém hrnci

Tlakový hrnec neboli papiňák dokáže uspořit spoustu energie. Vytvoří vyšší tlak, díky čemuž voda vře až při vyšší teplotě. Vyšší teplota přípravy znamená kratší potřebnou dobu vaření nebo dušení. Rozdíl poznáte jak u přípravy masa, tak i různých luštěnin.

shutterstock 607305473

Pečete v troubě? Nepředehřívejte, ale naopak dopékejte při zbytkovém teple

Naučte se při pečení využívat teplo, které trouba produkuje. U většiny pokrmů ji nemusíte mít předehřátou. A u většiny pokrmů ji také můžete vypnout ještě před tím, než chcete pokrm vyndávat. Ve zbytkovém teple vám zejména maso krásně „dojde“.

Hrnce s tenkým a silným dnem jsou určeny každý na jiné vaření

Potřebujete rychle ohřát vodu na těstoviny a uvařit je? Pak sáhněte po hrnci s tenkým dnem. Jestli se chystáte na delší vaření, využijte hrnec se silným dnem tak, že v něm pokrm necháte dovařit s již vypnutým zdrojem tepla, s poklicí na hrnci.

Poklice jsou při vaření vaším největším kamarádem

Jestliže chcete vařit levněji, neobejdete se bez poklic. Díky tomu, že zabráníte úniku tepla a páry z ohřívané vody nebo pokrmu, ušetříte spoustu energie. Později to poznáte na celkovém výpisu spotřebované elektřiny nebo plynu.

Používejte správné množství vody

Nemá smysl vařit litr vody, když na zalití čaje potřebujete jen necelého půl litru. Stejně je tomu při vaření brambor nebo těstovin. Ohřívejte jen tolik vody, kolik je opravdu nutné. Zase uspoříte spoustu energie, spojené s přípravou jídla.

Upřednostňujte mírný plamen

Jestliže vaříte v běžném hrnci, nedokážete zvýšit teplotu vařené vody, ani když bude na tom největším plameni. To je fyzika, kterou „ošidíte“ jedině tlakovým hrncem. Takže jakmile máte vaření v běžném hrnci, upřednostňuje mírný plamen. Uspoříte energii při zachování stejného výsledku vaření. Jakmile voda „chytne var“, stahujte intenzitu ohřevu.

shutterstock 2048702249

Budete vařit z věcí, co máte v mrazáku? Vyndejte je ven včas!

Včas rozmrazujte vše, z čeho budete vařit. Pokud dáte věc z mrazáku do lednice, bude sice rozmrzat déle, ale o to vhodněji. A navíc poskytne vaší lednici trochu chladu navíc. Takže ušetříte nejen energii mikrovlnné trouby na rychlé rozmrazování, ale i energii lednice, protože pomůžete prostor chladit tím, co jste sem vyndali z mrazničky.

Jak ušetřit na jídle, když vám zbylo od minule? I to je celkem snadné:

Máte zbytky? Hledejte, jak je spotřebovat. Nebo je včas zamrazte

Plýtvání jídlem je více než drahé a zbytečné. Všechno dokážeme zužitkovat (pokud nenakupujeme impulzivně). I když uvaříme zbytečně moc jídla najednou, dá se spotřebovat do poslední lžíce. Jen musíte přemýšlet, případně pátrat po zajímavých receptech.

Jako první řešení se nabízí zamrazení. Na tomto postupu je skvělé, že později budete mít jídlo „jako najité“. A nebudete muset vařit, případně jen doděláte přílohu.

Ale jsou jídla, co se do mrazáku schovat nedají. Například bramborová kaše. Takže co s ní? Stačí do ní přimíchat vajíčko, hladnou mouku, majoránku, česnek, papriku – a udělat skvělé bramborové placičky. Na sladko to půjde také. Přidáte mouku, opečete nasucho nebo na troše oleje – a už můžete potírat povidly nebo marmeládou, posypat mákem a přelít máslem… Možností je spousta. I s dalšími jídly, kterým by mrazení rozhodně prospělo.

Včerejší pečivo? Ve slevě za něj dáte mnohem méně

Některé obchody nabízejí starší pečivo ve slevě. Tak proč toho nevyužít? Ušetříte cirka třetinu nákladů. Zejména u baleného pečiva ani nepoznáte nijak velký rozdíl v chuti. Jinak je to samozřejmě s čerstvým chlebem a rohlíky.

A ještě pár tipů tu pro vás máme, tak trochu pel-mel. Ale řídit se podle něj rozhodně dá:

Už jste si zkoušeli péct chleba doma?

Na chlebu mají obchodníci ohromné marže. Proto ten domácí vyjde vždycky levněji, i když spotřebujete elektřinu na jeho pečení. Vyplatí se investice do domácí pekárny, ta je malinká, a tak při pečení spotřebuje jen minimum elektřiny (ve srovnání s klasickou troubou).

shutterstock 1691533180

Pijte vodu z kohoutku

Bezkonkurenčně nejlevnějším pitím je voda z kohoutku. Ve srovnání s vodou balenou je více než tisíckrát levnější. Ano, chodí zvěsti o chloru v pitné vodě, ale: vůbec netušíte, co je ve vodě balené. Pitná voda z kohoutku podléhá hygienickým standardům. A když si ji natočíte večer, do rána z ní chlor rozhodně vyprchá.

Kávu si vařte doma, nebo se dohodněte v práci na pořízení kávovaru

Jste milovníky kávy? Tak se spoléhejte na její domácí přípravu. Mokka konvička stojí pár stovek, malý aeropress také, to samé se dá říci o konvičce na french press. Hned prvních několik doma připravených káv vám náklady na tento nákup vrátí. Kávička v kavárně jednou za čas nevadí, ale pokud chcete šetřit na jídle, je nesmysl si kávu kupovat denně.

Snídaně, svačiny i večeře si chystejte doma

Tohle doporučení souvisí s cenou základních potravin. Doma připravená ovocná směs, houska se sýrem a hlávkovým salátem nebo müsli tyčinka vyjdou vždycky levněji než to stejné přímo pořízené v obchodě, bufetu, či kdekoliv jinde. Do práce si krátka noste vlastní svačiny. I kdybyste na cenovém rozdílu denně ušetřili dvě koruny, vynásobte si je počtem dní a počtem členů vaší rodiny.

shutterstock 2183021593

Stejně tak to platí o domácích snídaních nebo večeřích. Pokud upečete plech s buchtou za pár korun, vystačí alespoň na tři snídaně pro všechny. A když večer připravíte kuřecí nudličky se zásobou sezónní zeleniny z mrazáku a s těstovinami, jste s náklady na celou večeři také příjemně nízko.

Dotované obědy od zaměstnavatele mohou být hodně výhodné – můžete tam s krabičkou?

Zaměstnavatelé mohou přispívat stravenkovým paušálem, tedy penězi navíc k výplatě, nebo vám rovnou zajistit obědy. V obou případech jde o výhodný krok pro vás jako zaměstnance, protože získáte buď peníze navíc – a z nich si snadno doma uvaříte, nebo budete mít již hotové jídlo zajištěno za minimální cenu.

Pokud máte k dispozici závodní kuchyni – můžete do ní s krabičkami a vzít s sebou, co nezvládnete z přidělené porce sníst, třeba polévku, nebo přílohu? Z jednoho oběda tak můžete mít ještě i večeři. K polévce bude stačit plátek chleba, klidně včerejšího. K příloze už cokoliv vymyslíte. Zkrátka: do práce s vlastní svačinou, z prácě nekdy se základem na slušnou večeři.

Speciální dieta? Doma se někdy dá připravit levněji

Mnoho lidí kupuje speciální potraviny. Ať kvůli zdravotním komplikacím, nebo ze své volby. Speciální potraviny jsou dražší, nicméně se některé z nich dají velmi levně připravit doma. Například rostlinné mléko. Nejde totiž o nic jiného než o obilniny rozvařené a rozmixované ve vodě. Pak už jen scedíte, a je hotovo. Za pár korun. Stejně je tomu s kašemi bez lepku nebo třeba s produkty bez běžného cukru.

Dospělí se mohou jeden den v týdnu postit

Rozhodně to neplatí o dětech. Ale pokud jste dospělí a nemáte nijak fyzicky náročnou práci, můžete jeden den v týdnu snížit své náklady na jídlo doslova na nulu. Pít jen vodu, zkrátka se postit. Jednak uděláte něco pro zdraví, jednak dost ušetříte.

Fyzicky náročné profese potřebují doplňovat energii pravidelně, na druhou stranu jít jednou za čas spát bez večeře, také neuškodí. Stačí jen překonat ten počáteční psychický blok.

Zkuste vlastní zahrádku. Na terase, na balkoně, nebo i jen za oknem

Bylinky, listovou zeleninu a některé druhy kořenové a plodové zeleniny si snadno vypěstujete sami. Stačí jedna vstupní investice v podobě nádob na pěstování, substrátu a organického hnojiva, další náklady už se budou rozkládat v čase.

Na balkoně vypěstujete jak bylinky, tak listový salát, špenát, různé druhy asijské listové zeleniny. Ve větších nádobách se bude dobře dařit mrkvi, hrášku, kedlubnám, ale i okurkům, rajčatům a menším druhům cukety. Využít můžete pěstování na patra, každá rostlina plodí v jiné výšce.

shutterstock 2136547473

Z ovoce se na balkon hodí především jahody, ale najdete drobné odrůdy jiných plodin. Když si dáte trochu práce s konstrukcí, může se vám zelenina „táhnout“ po celé balkonové stěně. Máte-li jen okenní parapety, pěstujte na nich bylinky.

Už provozujete výměnný obchod?

Jestli máte kontakty v okolí, zkuste se dohodnout na směnném obchodě. Jeden připraví to, druhý zase ono. Tím ušetříte čas, zachováte pestrost. Jestliže máte zahrádku, vyměňuje přebytky z pěstování za věci koupené v obchodě. Nebo za jiné přebytky.

Někdy se dá využít veřejné pomoci. Třeba na obědy pro děti!

Čelíte problému „utáhnout“ platby za obědy pro děti ve škole? Požádejte o pomoc

V České republice je bohužel stále více rodin, které si nemohou dovolit platit dětem obědy ve školních jídelnách. Ale vznikají i iniciativy, které s tím dokáží rodinám pomoci – a obědy jejich dětem hradit. Kde se zeptat? Stačí do vyhledávače vyťukat „Obědy pro děti“. Projekt funguje ve spolupráci s Ministerstvem školství.

Čtěte dál!

Veletrh úspor energií v Hodoníně se letos koná začátkem Února

První ze série stavebních výstav se letos koná v Hodoníně v prostorách Domu...

Jak vyčistit myčku na nádobí krok za krokem

Přijde vám, že umyté nádobí z myčky není tak čisté, jak...

Stavební veletrh Veleton proběhne online poslední lednový víkend se soutěžními cenami za více než 500 000 Kč

O víkendu 28.– 29. ledna 2023 si zájemci o stavbu, rekonstrukci, vytápění a...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...