Jak uvařit špenát pro dítě i pro partnera?

Jak připravit špenát, aby zůstal svěže zelený? Jak do špenátu správně zapravit vajíčko? Jak ochutit špenát pro dítě a špenát pro partnera? Jak se dá využít dušený špenát? A co špenát syrový nebo blanšírovaný? Jak si vypěstovat špenát na zahradě nebo na balkonu, abyste jej měli stále k dispozici? Spousta otázek, tak pojďme k odpovědím na ně.

Z čeho uvařit špenát? Výchozí surovina může mít více podob

Výchozí surovinou může být mražený polotovar v podobě protlaku, mražený polotovar v podobě krájených listů nebo čerstvé listy špenátu. Čím se od sebe při vaření a hlavně ve výsledku odlišují? Rozdílů je hodně:

Mražený polotovar v podobě protlaku

Mražený špenátový protlak nebo mixovaný špenát využijete pro extra rychlou přípravu dušeného špenátu s nějakou formou omáčky (k zahuštění). Většinou jako přílohu k masu, k bramborám.

Nebo základ na pizzu, do listového závinu apod. Zkrátka tam, kde čekáte špenátovou chuť, ale nevyžadujete hrubší konzistenci či přiznané listy.

V malých kostkách a v bio kvalitě se hodí pro přípravu dětských příkrmů tam, kde dětem špenát teprve přidáváte k další zelenině.

shutterstock 1674973543

Mražený polotovar v podobě krájených listů

Mražené dnes můžete koupit i spařené a pak nakrájené listy špenátu. I po jeho krátkém podušení a smíchání s dalšími ingrediencemi bude znát, že jde o listy špenátu. A vy přitom neztratíte čas přípravou čerstvých listů do dušené a krájené podoby.

Často se prodává přímo smíchané se smetanou, lépe (pro kupujícího) vynikne struktura polotovaru. Nehledě na to, že do každého špenátu (nebo alespoň k němu) bychom měli přidat bohatý zdroj vápníku, neboť špenát vápník z těla vyplavuje, viz kapitolky v závěru článku.

Čerstvé listy špenátu

Na zpracování nejnáročnější, ale co do výsledku „nejkouzelnější“. Jedině z čerstvých listů můžete pomocí blanšírování a okamžitého zchlazení v ledové vodě připravit svěže zelený špenát, který „ustojí“ i samostatné přiložení k pokrmu – bez smíchání s omáčkou.

Většinou ho ale s omáčkou smícháváme (tu chystáme zvlášť, viz recepty níže, aby špenát zůstal svěže zelený i v omáčce) a servírujeme jako hlavní pokrm, například s noky. Či jako přílohu.

Čerstvé listy, jsou-li mladší a křehčí, netřeba tepelně upravovat. Dobře se hodí do salátů, i jako ozdoba na chlebíčky, k proložení sendvičů apod.

shutterstock 1929968795 1

Baby špenát

Podobně jako čerstvé listy špenátu: skvělý je k servírování za čerstva a studena. Jedná se o mladé listy běžného špenátu, kdy se rostlina nenechá rozvinout do plné velikosti, ale provádí se časná sklizeň. Ovšem i tepelná úprava je u baby špenátu možná.

Výsledek bude extrémně jemný, bez nutnosti spařené listy krájet nebo sekat. Řapíky listů totiž ještě zůstávají jemné a snadno se koušou.

Jak připravit špenát z mraženého špenátového protlaku

Nejjednodušší příprava dušeného špenátu je při využití mraženého špenátového protlaku. Připravit si totiž musíte jen omáčku, s níž špenát zahustíte. Případně osmaženou cibulku a vajíčka.

Recept na dušený špenát není jen jeden, ale tanto lze považovat za základ, na němž se pak dají stavět další úpravy.

Suroviny

  • balení mraženého špenátu
  • velká cibule
  • tuk na smažení
  • 1 – 2 lžíce hladké mouky (podle požadované hustoty a množství omáčky)
  • mléko/smetana (část mléka lze nahradit vývarem)
  • sůl a pepř podle chuti
  • drcený kmín (není nutný)
  • česnek dle chuti

Postup přípravy

Mražený špenát už je tepelně opracovaný, proto ho stačí na konci jen přidat do hotové omáčky a v ní nechat prohřát k bodu varu nebo minutku nechat povařit. Proto začněte vyndáním špenátku z mrazáku. Nechte jej na tácu povolit. Uvolněnou šťávu z rozmrazování buď zachytávejte a využijte, nebo nechte odtékat.

Na tuku si osmahněte cibulku do barvy dle vašich preferencí. Někomu ve špenátu vyhovuje jen zpěněná (sladká), jiným spíše hnědá, podobně jako v guláši. Jestli chystáte tmavší cibulku, smažte pomalu, aby zhnědla všechna, a nic jste nespálili.

Na osmahnutou cibulku nasypte mouku, také ji krátce osmahněte, poté zalijte připraveným mlékem / smetanou / vývarem, či směsí vybraných. Volba je na vší chuti nebo možnostech vaší lednice. Vymíchejte metličkou dohladka, za stálého míchání přiveďte k varu. Povařte cirka 20 minut, aby se rozplynula moučná chuť.

Omáčku postupně přidávejte do hrnce ruhého, k již rozmrzlému špenátu. Nemusíte přidat všechnu, raději postupně, abyste si špenát „neutopili“ v omáčce. Prohřejte společně, osolte, opepřete, přidejte česnek. Je jen na vás, zda česnek necháte jen spařit v horkém špenátu (bude ostřejší), nebo jej dáte do omáčky dříve, necháte přejít varem (nebude tak štiplavý).

Hotový dušený špenát servírujte jako přílohu k masu, k vejci, k těstovinám, k bramborám apod. Využí ho ale můžete na mnoho dalších způsobů, viz níže.

shutterstock 671626714

Tip k obměně

Místo mouky s mlékem můžete špenát zjemnit a zahustit vejcem (nebo jen žloutkem), případně strouhaným tvrdým sýrem. Jestliže zvolíte celá vejce, ve špenátu se vždy vysráží bílky, které budou „znatelné“.

Pokud si je ve špenátu nepřejete, zahustěte jej jen žloutkem. Tady ale pozor, žloutek nenechte úplně převařit, alej jen zhoustnout. Pěkně zesvětlí výslednou barvu špenátu a dodá mu extra jemnou texturu.

Jak uvařit špenát z mražených (krájených) listů

Postup přípravy špenátu z mražených (krájených) listů bude vlastně stejný. Jen si musíte předem promyslet, zda je budete mixovat, nebo necháte „přiznané“ kousky špenátových lístků. Krájené listy se nejlépe vyjímají v bílé mléčné/smetanové omáčce, či v bešamelu.

Jak uvařit špenát z čerstvých listů

Pokud se chystáte na špenát z čerstvých listů, vyhraďte si více času. Se špenátem totiž bude mnohem víc práce. Jestliže jste jej přinesli ze zahrady (od farmáře, z trhu), pečlivě špenát okrájejte od kořínků, případně od silnějších stonků.

Sklízíte-li vlastní, pak pozor na vyrůstající špenát, jeho listy mívají hořkou chuť.

Ale zpět k postupu. Listy špenátu omyjte. Lístky se musejí vykoupat ve studené lázni, kde je jemně promnete tak, aby se zbavily vší hlíny, písku a dalších nečistot. Mycí lázeň opakujte alespoň dvakrát.

Omyté lístky spařte ve vroucí vodě. Jen několik vteřin, pak je sítem vyjměte a ihned ponořte do čisté ledové vody. Díky okamžitému zchlazení a jen krátkému spaření zůstanou lístky světle zelené, svěží. Následné zchlazení můžete vynechat, ale lístky budou vybledlejší a hlavně přijdou o velkou část vitamínů.

shutterstock 96091190

Pokud chcete listy špenátu použít v celku, netřeba na nic čekat, po spaření jsou ihned využitelné. Jestliže je chcete alespoň nahrubo posekat nebo rovnou namlít (namixovat), nechte spařený špenát chvilku chladnout.

K mixování přidejte vždy i trošku vody, případně smetany/vývaru – podle toho, jak budete špenát nadále zpracovávat.

Další postup už je stejný jako u mraženého polotovaru.

Jak ještě využít mražený špenát

Vedle přípravy dušeného špenátu, jak jsme popsali výše, se dá mražený špenát použít i mnoha dalšími způsoby. Fantazii se meze nekladou, jistě si vymyslíte i své vlastní. Zde je několik příkladů k inspiraci, kam se dá přidat čistý mražený špenát:

  • do těsta na slané i sladké palačinky
  • šťáva ze špenátu jako barvivo do sladkého i slaného dortového těsta
  • zpestření zeleninového příkrmu
  • do slaných závitků, rolád a závinů
  • do zmrzliny (špenátová zmrzlina)
  • do polévky
  • do guacamole
  • do domácích nudlí nebo noků
  • do bramborové kaše
  • do dipů.
shutterstock 1510572191

Jak využít dušený špenát

Různě tepelně upravený špenát pak využijete do všech ostatních pokrmů, v nichž si špenát dokážete představit jako přílohu nebo náplň, případně jednu z vrstev. Typicky tedy:

  • do palačinek se špenátem
  • do lasagní
  • do špaget
  • do zapékaných brambor
  • do slaných koláčů typu quiche nebo pizza
  • do tortilly
  • k vejcím všeho druhu
  • do suflé
  • do galetek a mnoha dalších pokrmů.
shutterstock 353229275

Jak využít čerstvý špenát

Ani tady se netřeba omezovat. Špenátové listy mají svěží chuť, která se snese jak se zeleninou, vejci, masem a sýry, tak dokonce i s ovocem. Proto lístky přidejte do salátů všeho druhu, do sendvičů, do tortily, na hotové pokrmy jako dekoraci. Zkrátka: kamkoliv.

Jaké druhy špenátu potkáváme v obchodech nejčastěji

Není špenát jako špenát. V současnosti můžete na trhu natrefit na několik různých odrůd nebo „vývojových stádií“ rostliny zvané špenát. Ty se liší jak velikostí, tak především chutí a konzistencí listů, proto i způsoby jejich využití nebo následného dochucení.

Špenát setý

V obchodě nejčastěji natrefíme na špenát setý. Je to nenáročná rostlina, která ochotně roste v jakékoliv roční době (má-li k tomu správné podmínky). Koupit se dá jak zamrazený, tak především čerstvý. V čerstvém stavu se prodává ve větších baleních, neboť se tepelnou úpravou „srazí“ na ani ne desetinu svého původního objemu listů.

Špenát Gigante nebo Matador

V obou případech špenát s velkými masitými listy, který má vysokou výnosnost. Setkat se s ním můžete na pultech obchodů jak v čerstvé podobě, tak především jako s polotovarem k další úpravě. Kupujete-li mražený špenátový protlak, s největší pravděpodobností v něm bude jedna z těchto odrůd.

Protlak se připravuje ze vzrostlých listů uspořádaných do růžice, čas sklizně musí přijít dříve, než rostlina začne zakládat na květ. Čerstvý špenát lze díky velikosti listů v kuchyni využít mnoha netradičními způsoby, včetně například k přípravě závitků. I tento špenát roste růžicovitě.

Špenát novozélandský

Špenát rostoucí formou až metr vysokých rostlin. Ty jsou bohatě větvené na jednotlivé listy. Sklízejí se celé lodyhy, a o to déle mohou listy špenátu vydržet čerstvé. I novozélandský špenát se více hodí pro prodej v čerstvé podobě. Oblíbený je především u zahrádkářů, neboť netřeba tak pečlivě časovat jeho sklizeň. Je totiž dlouhodobá.

shutterstock 1893394354

Špenát anglický

Vytrvalý špenát, který žije a dává listy několik let. Populární je především mezi zahrádkáři, ale najdete z něj produkty i v běžné obchodní síti.

Jak si špenát vypěstovat, abyste po něm mohli kdykoliv sáhnout?

Na pěstování špenátu není vůbec nic složitého. Neporoste sice v kyselejších půdách (místo rašeliny pořiďte zahradnický substrát), ale jinak náročný není.  Vysít se dá kdykoliv během roku. Na záhonech od jara do podzimu, doma i přes zimu, pokud jej budete pěstovat na jižním okně.

Dobře se mu bude dařit také na balkoně/terase. Výhodné je pořídit odrůdy, které nevyrůstají. Díky tomu se dají sklízet opakovaně a dlouhodobě. Je-li balkon přes poledne ve stínu, špenát se vám odvděčí křehčí a bohatší úrodou.

Špenát je sice zdravý, ale pozor na vápník!

Špenát nám dodává spoustu živin, které naše tělo potřebuje. Ale také vyplavuje vápník z těla, což je při dlouhodobé a pravidelné konzumaci špenátu nepříjemný vedlejší efekt. Proto: kdykoliv špenát připravujete, vždy do pokrmu zakomponujte i zdroj vápníku. Mléko, sýr, smetanu, tvaroh, maso apod.

Jestliže máte rádi špenát, ale vápník touto formou doplňovat nechcete (veganská strava), sáhněte po alternativách špenátu, které vápník nevyplavují. Je jich na výběr víc než dost. Jen se musíte „smířit“ s malinko odlišnou chutí.

shutterstock 274469018

Alternativy špenátu, co vápník z těla nevyplavují

Po čem sáhnout, když chcete zelené listy, ale bez vedlejších efektů? Typicky se špenát nahrazuje mangoldem. Ale nejde o jedinou možnost. Pochutnáte si i na těchto listech:

  • jahodový špenát
  • lebeda
  • čínský sléz
  • kopřiva
  • mladé listy kedlubny
  • šplazát (kavkazský špenát) a další listové rostliny, včetně „plevelů“.

Čtěte dál!

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...