Jak vařit rýži? Rychlý NÁVOD

S klidem Angličana můžeme prohlásit, že dušená rýže je jedním z nejoblíbenějších jídel vůbec. Nejenže skvěle chutná, ale je také velmi sytá a plná živin. Navíc ji lze konzumovat při různých dietách nebo upravených stravovacích programech. Ale víte, jak uvařit rýži? Poradíme vám, jak ji nejlépe připravit.

U mnoha potravin, včetně rýže, platí staré přísloví – sto lidí, sto chutí. Někteří lidé mají rádi sypkou rýži, jiní ji mají raději lepivější. Její konečná konzistence závisí na řadě faktorů. Může chvíli trvat, než objevíte recept, který pro vás bude naprosto ideální. Neházejte proto flintu do žita a zkuste to znovu a znovu.

Jak vařit rýži?

Vaření rýže může být pro mnoho lidí jakousi vysokoškolskou kuchyní. Ale co je na tom tak náročného? Možná si myslíte, že k přípravě stačí hrnek rýže, voda, sůl a olej nebo jiný základ. Ano, máte pravdu. Tajemstvím úspěchu je však správný postup.

Jak uvařit rýži za 20 minut a bez rýžovaru?

Basmati nebo jasmínovou rýži nejjednodušeji uvaříte v troubě. Nepotřebujete k tomu ani rýžovar, stačí hrnec s kovovou pokličkou, kterou budete moci dát do vyhřáté trouby.

Potřebujete: rýži, hrnec s pokličkou, troubu, koření (sůl, pepř, kurkuma, apod.), olej (řepkový), sítko

Postup:

  • Nejdříve si zapněte troubu. Potřebuje delší čas na vyhřátí, tak se nebojte ji dát na spodní i horní ohřev na maximum stupňů. Zatím na prázdno.
  • Vybrané množství rýže dejte do sítka a pořádně propláchněte pod tekoucí vodou.
  • Mezitím si dejte rozpálit na mírný ohřev hrnec a nalijte menší množství oleje.
  • Do hrnce dejte propláchnutou rýži a lehce orestujte.
  • Poté přilijte do hrnce vodu v takovém poměru, který bude cca 1,5x větší, než kolik jste dali rýže (máte-li hrneček rýže, pak to bude hrneček a půl vody).
  • Přidejte vybrané koření – sůl, pepř, případně kurkumu pro hezkou žlutou barvu.
  • Rýži vařte na mírný ohřev, míchejte.
  • Ve chvíli, kdy rýže nabobtná a dorovná hladinu vody, hrnec přiklopte pokličkou (nerez, pozor na plastové úchytky!) a dejte celý hrnec do vyhřáté trouby.
  • Troubu hned vypněte a rýži nechejte 15–20 minut v troubě dojít.
  • Poté opatrně hrnec vytáhněte, odklopte pokličku a rýži lehce načechrejte pomocí vařečky.
  • A je hotovo!

shutterstock 1496383748 1
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Postup přípravy rýže

Zjednodušeně lze říci, že následující postup je obecný. Ve skutečnosti lze rýži upravit mnoha způsoby tak, aby vám vyhovovala. Kromě toho je výsledná rýže ovlivněna také tím, o jaký druh se jedná. V tomto receptu, který se nám vždy osvědčil, se píše o vaření kulatozrnné rýže v páře.

1. Množství rýže

Do vybraného hrnku vložte požadované množství rýže. Možná pro vás bude jednodušší zvolit „váhu“, protože zhruba 250 ml syrové rýže vyjde přibližně na 3 až 5 porcí. Poté rýži z hrnku přesypejte do sítka.

shutterstock 591358229 1
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

2. Množství vody

Prázdný šálek zůstane uvnitř jakoby „omoučený“. Jedná se o škrob. Hrnek vypláchněte vodou a poté jej použijte k odměřování. Budete potřebovat také rychlovarnou konvici. Pomocí hrnku do něj nalijte vodu, která zhruba odpovídá 1,5 dílu rýže. Může to být o něco méně, nebo naopak o něco více. Záleží na tom, jaký druh rýže chcete vařit. Pokud máte rádi lepivější rýži, můžete přidat více vody a prodloužit dobu vaření. Na druhou stranu, pokud si přejete sypkou rýži, nemusí být potřeba ani 1,5 dílu vody. Nechcete-li se orientovat podle této gramáže, pak zkrátka dodržte poměr 1 dílek rýže na 1,5 dílek vody (Vždy dáte 1,5x větší množství vody než rýže).

shutterstock 567229531 1
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

3. Umyjte rýži

Zatímco se voda v konvici ohřívá, propláchněte rýži v sítku pod tekoucí vodou. Kromě toho, že se tím zbavíte všech nečistot, se také smyje přebytečný škrob, který by mohl způsobit, že hotová rýže bude lepivější. A jak poznáte, že je rýže stále špinavá? Voda, která protéká sítkem, by měla být čirá.

shutterstock 1644320017 1
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

4. Základ pro přípravu

Připravte si dostatečně velký hrnec na vaření. Rýži můžete připravit na oleji a másle nebo jen na oleji. Problémem není ani příprava na sádle.

5. Pražení

Začněte zahřívat základ a vložte rýži do hrnce tak, aby se prudce opekla. Dávejte však pozor, abyste ji nespálili. Poté rýži zalijte vodou.

6. Koření

Pro vyváženou chuť přidejte asi jednu lžičku soli, obsah hrnce dobře promíchejte a vložte na něj pokličku, přičemž intenzitu vaření snižte na minimum – aby se rýže nepřipálila.

shutterstock 1140197756 2 1
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

7. Délka vaření rýže

Takto dušená rýže by se měla vařit asi 20 minut – v závislosti na konkrétním druhu. Pozor, během přípravy nezvedejte víko a nemanipulujte s rýží! Nemíchejte ji, aby se nelepila.

8. Vyjměte rýži

Jakmile je rýže uvařená, zvedněte pokličku a promíchejte ji – nejlépe vidličkou. Klasická vidlička by mohla hrnec poškrábat. A rýže je hotová. Promíchanou rýži však nechte ještě několik minut pod pokličkou, aby byla sypká a mističková.

Tady to máte! Dobrou chuť!

shutterstock 1177577932
ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Čtěte dál!

Veletrh FOR INTERIOR uvede trendy nábytku i udržitelné materiály pro interiérový design

Trend udržitelnosti už intenzivně proniká do všech odvětví nábytkářského oboru v...

VELETRH FOR DECOR & HOME v Praze Letňanech začíná již 5. září 2024

Zveme všechny příznivce dekorací a dárkového zboží k návštěvě jediného specializovaného veletrhu...

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5....

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...