Jednodušeji to už nejde: Poznejte japonské pickles!

Okurková sezóna je sice zatím v nedohlednu, okurky už ale přesto hýbou světem. Zejména ty japonské. Picklestone je speciální nástroj pro výrobu pickles v japonském stylu, kdy si můžete doma zkvasit nejen okurky, ale i další zeleninu, která by se vám rychle zkazila. Pojďme se společně podívat na tuhle vychytávku, která vám usnadní fermentování potravin, které, jak je známo, prospívá našemu zdraví i imunitě.

Na slovíčko o japonském pickles

Že jste pickles, neboli fermentované potraviny, ještě v souvislosti s Japonskem neslyšeli? Velká chyba. Picklestone je skleněná nádoba, která je speciálně upravená právě pro tradiční japonské pickles, které se nazývá „Tsukemono“. A protože cokoliv, co pochází z Japonska, je výtečné, technologicky vyladěné a designové, čtěte dál!

Japonské pickles pro správnou chuť potřebují sůl, Konbu a sušené chilli. Právě konbu ale bylo složité sehnat i v jiných částech světa. Jedná se totiž o jedlou řasu, která se v Japonsku hojně konzumuje. Právě řasa totiž dělá japonské pickles chuťově jedinečné a bez ní to zkrátka nebylo ono. Výrobci se tudíž rozhodli řasu zahrnout do balení spolu s Picklestone dózami.

8f515bb5e3d2d4952fcc7e6608cf766c original.jpg?ixlib=rb 2.1

S tímto balíčkem už si hravě připravíte zeleninu, kterou máte doma, a můžete začít.

Jak vůbec japonské pickles chutná?

Mnoho lidí nemá tušení, jak takové správné japonské pickles chutná. Picklestone proto vyvinul speciální sójovou omáčku, kterou dáte do nádoby spolu se zeleninou, a docílíte tak dokonalé chuti, za kterou nemusíte jezdit přes půl světa.

913cf3493c58149c2e2b87df408f9c90 original.jpg?ixlib=rb 2.1

Přidaná chuť shiitake hub vyladí okurky téměř k dokonalosti. Navíc je vše bez živočišných přísad, takže si pochutnají i vegani.

c6ed910c444665fa161a4baa473ffad5 original.jpg?ixlib=rb 2.1
fc1760d819889dd5c0c4ceeabe6cdab5 original.jpg?ixlib=rb 2.1

V balení najdete navíc brožurku, která obsahuje 12 receptů na kyselé okurky se solí, i dalších 20 receptů s magickou sójovou omáčkou.

Jak na pickles?

O tom, jak posílit imunitu jsme vám psali samostatný článek. Teď se zaměříme na fermentaci neboli pickles samotné. Stačí do hrnce vložit zeleninu, osolit (nebo zalít sójovou omáčkou, která je sama o sobě dost slaná). Kouzlo spočívá v tom, že je zelenina zcela ponořená do šťávy, kterou začne působením soli vylučovat. Proto v dóze je speciální kámen, který zeleninu zatíží a nechá ji pod hladinou bez kyslíku. Poté už stačí jen čekat, až zelenina zkvasí.

Přispějte k menšímu plýtvání potravin

Pickles je ideální i pro snížení spotřeby vyhazovaných potravin. Proč? Protože díky němu využijete i zeleninu a zbytky, které byste jinak vyhodily nebo by se vám zkazily.

Co můžete fermentovat?

  • okurky
  • zelí
  • zeleninové směsi
  • houby
  • dýně
  • rajčata
  • kimči
  • květák
  • mrkev
  • cibuli a česnek

Existují i pickles, které můžete vyrobit za jednu noc

Běžný způsob výroby pickles vyžaduje delší dobu kvašení. Kvašení v japonském stylu budete mít hotové už za jednu noc.

Nejdříve zeleninu důkladně omyjte a osušte. Je třeba prostředí bez bakterií, které na zelenině mohou být ještě z obchodu. Následně zasypejte zeleninu solí, čímž se začne množit počet bakterií pro mléčné kvašení a v nálevu vzniká kyselost.

Proč se používá kámen?

Pickles můžete vyrobit za noc jednoduše. Tajemství je v hmotnosti. Vertikálním působením tlaku na válcovou skleněnou nádobu se zvyšuje rychlost odtoku vody ze zeleniny a takto získají okurky svou jedinečnou strukturu. Nakládaná zelenina je u jemně nakrájených kousků hotová asi za 4 hodiny.

Když navíc nádobu utěsníme kamenem, nakládané okurky nepřijdou do styku se vzduchem a zlepší se jejich konzervační síla.

83cbfe0a624cdbe0ebd61710cf46c46a original.jpg?ixlib=rb 2.1

Zdraví na prvním místě

Pokud nemůžete jíst velké množství syrové zeleniny, ať už z jakéhokoliv důvodu, nakládejte ji a získejte tak dostatek vlákniny a vitamínů. Účinek bakterií mléčného kvašení navíc zlepšuje střevní mikroflóru.

Užijte si své pickles. Na zimu jsou ideálním zdrojem vitamínů!

Pokud se vám proces fermentace neboli mléčného kvašení líbí, a rádi byste projekt podpořili, můžete tady.

Čtěte dál!

Veletrh FOR INTERIOR uvede trendy nábytku i udržitelné materiály pro interiérový design

Trend udržitelnosti už intenzivně proniká do všech odvětví nábytkářského oboru v...

VELETRH FOR DECOR & HOME v Praze Letňanech začíná již 5. září 2024

Zveme všechny příznivce dekorací a dárkového zboží k návštěvě jediného specializovaného veletrhu...

FRÝDECKO-MÍSTECKÝ VELETRH – Polárka plná nápadů

Frýdecko-Místecký veletrh tradičně zaplní halu Polárka v pátek 24.5. a v sobotu 25.5....

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...