Připadá vám, že chleba a jiné pečivo kupované v obchodech má stále horší kvalitu? Pokud ano, je ideální začít s domácím pečením. To není ani časově náročné, ani není nijak pracné. Řešením jsou domácí pekárny, které umí zvládnout všechny činnosti v několika krocích. Na trhu je jich mnoho. Proto se podívejte na to, jak konečně vybrat tu pravou.
Domácí pekárny se stávají velkým hitem. Plánujete si nějakou pořídit? Podívejte se, zda ji vůbec využijete. Zároveň zjistíte, na co všechno se vám v kuchyni může hodit.
Jeden rychlý pohled na nabídku pečiva v běžných supermarketech odhalí fakt, že mnoho produktů je rozpékaných. To se pochopitelně projevuje na výsledné chuti a kvalitě, nemluvě o složení. Chcete-li si začít péct doma a zároveň víte, že nemáte mnoho času, je pro vás skvělým tipem pořízení domácí pekárny. Hodí se jak milovníkům vůně čerstvého chleba, tak všem, kteří mají problém si zakoupit pečivo v běžné prodejně – například kvůli alergii na lepek či držení fitness diety.
Než začnete péct doma
Před samotným nákupem je dobré položit si několik otázek. Ty jsou spojeny s kvalitou kupovaného pečiva a také s jeho pořizovaným množstvím. Domácí pekárny totiž nejsou stavěné na to, abyste v nich pekli 24 hodin denně. Dále je třeba přihlédnout k tomu, zda máte ve svém okolí výběr pečiva různých druhů a zda občas pečete i doma, klasicky v troubě. Pokud spokojenost nepřevládá a pečení v troubě je náročné, domácí pekárna se vám určitě vyplatí. I proto, že ceny nejlevnějších se dnes pohybují okolo jedné tisícikoruny.
Kdo domácí pekárnu využije?
Domácí pekárny jsou populární hlavně proto, že dokáží zcela automaticky připravit těsto a poté ho nechat optimální dobu péct. Výsledkem je dokonalý domácí chléb. Kdo si potrpí na jeho kvalitu, pro toho jsou jasnou volbou. Dále domácí pekárny využije i ten, který má v plánu připravit si také jiné druhy pečiva, které jsou v pochybné kvalitě k dostání v obchodech (již avizovaná bezlepková a fitness dieta).
Pekárna umožní i přípravy pečiva světlého, jako jsou různé bagety. Také nechybí možnost přípravy pečiva sladkého. A to vše s jistotou možných experimentů, kdy přichází na řadu hromada různorodých přísad, které lze do těsta podle receptu přidat. Kromě předpřipravených směsí je na internetu k dispozici pestrý zástup domácích a velmi jednoduchých receptů. S pekárnou se tak nudit rozhodně nebudete.
Jaké jsou klíčové parametry výběru?
Čím je domácí pekárna charakteristická a kdo ji může využít, to již víte. Nyní se podívejte také na to, jaké jsou klíčové parametry spojené s výběrem. Hlavní roli by měla hrát určitě velikost, od které se odvíjí i to, jak velké bochníky chleba lze upéct. U některých je možné velikost i jednoduše ovlivnit. Na trhu najdete pekárny umožňující péct chleba v rozmezí od 500 do 2 000 gramů. Kritériem výběru je určitě také to, jaké další druhy pečiva je možné v pekárně připravit. Čím větší různorodost, tím samozřejmě lépe. Důležitým parametrem je také počet hnětacích vidlic, které propracují připravované těsto. Ovládání je k dispozici tlačítkové a dotykové.
V neposlední řadě koukejte na materiál pečící formy. Každý z nich má nějaké klady a zápory. Teflon se například velmi snadno udržuje, ale můžete ho poškrábat. Nerez se chlubí velkou odolností, ale těsto se k němu snadněji připeče. Keramika je na tom s provozními schopnostmi nejlépe, nicméně bývá dražší.
Pozor na nejlevnější domácí pekárny
I když lze pekárnu pořídit za částku kolem jedné tisícikoruny, je vhodnější zainvestovat do propracovanějších a kvalitnějších modelů. Špatnou domácí pekárnu poznáte tak, že špatně hněte těsto, je u toho hlučná a rychle se opotřebuje. Za pár měsíců je na vyhození stejně jako vaše investice.
Důvodem pro pořízení lepšího modelu jsou také další funkce. Pekárny mohou například umožnit nastavit stupeň propečení a křupavost kůrky. Dále se může jednat o funkci odloženého startu nebo vychytávku, která dokáže po upečení udržet pečivo příjemně teplé. Hodí se také funkce paměti, která je využitelná při výpadku proudu. Po jeho nahození bude pekárna pokračovat v přípravě tak, jak předtím skončila. Určitě nepodceňujte nabídku programů, kterou si před nákupem zkontrolujte. Takovým standardem bývá základní chléb, celozrnný chléb, bezlepkový chléb a rychlé pečení. Dražší pekárny nabízí programy na těsto na pizzu a marmelády.
Aby to pekárně v kuchyni slušelo
Pro někoho je vedle pečících dovedností rozhodující také design. Tedy provedení, které by se mělo hodit do kuchyně. V nabídce výrobců naštěstí nechybí všechny možné varianty od bílého plastu po luxusní nerez. Dejte si pouze pozor na celkové rozměry a tvar pekárny. Ideální je najít pro nově pořízený spotřebič místo, kde může trvale zůstat. Nikdo nechce kvůli pečivu tahat pekárnu z poliček.
Uvidíte, že jakmile začnete domácí pekárnu používat, už se vám do běžného obchodu pro pečivo nebude chtít. Pořízení pekárny je ve výsledku cestou, jak ušetřit a žít zdravěji.