Ořechy a zdravá kuchyně jdou dohromady

Ořechy jsou neodmyslitelnou součástí vyvážené zdravé stravy. Rychle vám ale mohou dojít nápady na to, jak je do vašich receptů zapojit. Přinášíme vám tipy na zajímavé recepty s ořechy a zajímavosti o jednotlivých druzích ořechů. Věděli jste například, že vlašské ořechy jsou považovány za účinný prostředek proti stárnutí?

Ořechy a jejich prospěšnost pro lidské zdraví

Ořechy jsou z botanického pohledu skořápkovým ovocem, jež je zdrojem kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Konzumace ořechů se doporučuje hlavně z toho důvodu, že zabraňují vzniku srdečních a cévních chorob. Přispívají také k poklesu hladiny cholesterolu a k regeneraci po psychické i fyzické zátěži.

Pravidelná konzumace ořechů je bezesporu pro lidské zdraví velmi prospěšná. Jako ve všem však i zde platí, že všeho moc škodí. Doporučené denní množství ořechů je 30 g denně, při vyšším příjmu je nutné navýšit i pohybovou aktivitu, protože jinak je pravděpodobné přibývání na váze. 

Vyvarovat se je potom nutné oříškům obalovaným v rozličných polevách a také soleným a praženým, protože ty pozitivní důsledky na lidský organismus nemají.

Nejpopulárnější druhy ořechů u nás

V Čechách jsou nejoblíbenějšími ořechy vlašské, které patří mezi takzvané superpotraviny. Je v nich obsaženo značné množství antioxidantů, jež pomáhají ochránit tělo před poškozením buněk a následným vznikem srdečních onemocnění nebo rakoviny. Vlašské ořechy jsou v různých vědeckých výzkumech často zmiňovány i jako zaručený prostředek proti stárnutí.

Pozitivní vliv na kardiovaskulární systém mají zásluhou vysoké hladiny mononenasycených mastných kyselin také lískové oříšky. Současně působí příznivě rovněž na diabetes druhého typu a zamezují vzniku šedého zákalu a demence.

Největším množstvím vlákniny se ze všech ořechů mohou pochlubit mandle, které také obsahují vysoký podíl vitamínu E. Jsou důležité rovněž pro správnou funkci střev, když přispívají k výskytu dobrých bakterií, které posilují imunitní systém.

Vitamínovou bombou jsou rovněž kešu oříšky, které chuťově vynikají svojí sladkostí. Jsou také bohaté na sacharidy a železo, doporučovány jsou jako zdroj hořčíku a zinku. 

Recepty z ořechů

V této kapitole vám přiblížíme přiblíženy 2 recepty hlavních jídel z ořechů a 2 dezerty, jež potěší každého milovníka gastronomie.

Dušené kuře v ořechové omáčce po perském způsobu

Oblíbeným receptem s prvky exotiky je dušené kuře v ořechové omáčce po perském způsobu. K přípravě 4 porcí je třeba 250 g půlek vlašských ořechů, dvě kostky ledu, 125 ml granátového sirupu, lžíce rajčatového pyré, čtvrt lžičky mleté skořice, dvě lžíce cukru krupice, dvě lžičky soli, lžička čerstvě namletého pepře, 800 g kuřecího stehýnka s kostí a granátová semínka na ozdobu.

Vlašské ořechy se s pomocí robotu mixují do té doby, než se vytvoří pasta. Ta se dá do hrnce a zalije litrem studené vody. Je třeba ji uvést do varu a vařit po dobu čtyř až pěti minut. 

Následně se teplota sníží a částečně přikryté se vaří mírným varem 2 hodiny, přičemž po hodině se přidá 200 ml studené vody a ledové kostky. 

Směs je třeba čas od času zamíchat, aby se ořechy nepřilepily ke dnu. Po dvou hodinách je výsledkem hutná a tmavá ořechová omáčka. 

Do omáčky se posléze vmíchá granátový sirup, rajčatový protlak, skořice, cukr, sůl i pepř. Vše se důkladně promíchá a nechá ještě mírně vařit.

Konečně se do omáčky přidají také kuřecí stehýnka, kastrol se přikryje a na nízkém stupni vaří hodinu. 

Posledních deset minut by měla být sundaná poklička, aby se omáčka odvařila a zhoustla.

Stehýnka se obvykle podávají s dušenou rýží ozdobená granátovými semínky.

Ořechová nádivka

Chloubou řady kuchařek je ořechová nádivka, která může být podávána jako samostatné jídlo s omáčkou nebo náhrada za knedlíky k různým pokrmům, hlavně k pečené drůbeži. K přípravě je třeba 5 rohlíků, 80 g másla, 130 ml smetany, 4–5 vajec, 60 g kukuřičné krupice (polenty), 150 g ořechů, sůl, petrželová nať a muškátový květ.

Nejprve se na pánvi rozpustí máslo a v něm se zpění polovina nastrouhaných nebo nadrcených ořechů, přidá se posekaná petržel a do směsi se přimíchají rovněž na kostičky nakrájené rohlíky. Vše je možné v troubě krátce opéct, aby pečivo zavonělo máslem. 

V míse se rozšlehá smetana a žloutky, přidá se sůl, kukuřičná krupice a muškátový květ. Tato směs se nechá stát zhruba 15 minut. 

Z bílků se ušlehá pevný sníh a máslem se vymaže nádoba, ve které se bude ořechová nádivky péct. 

Na závěr se vše zlehka promíchá, vloží do formy a peče zhruba 20 minut při 170 stupních.

Linecká bábovka s ořechovou náplní

Po vynikajícím jídle každý dostane chuť na lahodný dezert. Linecká bábovka s ořechovou náplní splní i ta nejpřísnější kritéria. Při její přípravě je potřeba na těsto 300 g hladké pšeničné celozrnné mouky, 200 g studeného másla a rozpuštěné a zchladlé máslo na vymazání formy, 100 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na náplň se využijí 2 žloutky, 80 g moučkového cukru, 4 bílky, 100 g mletých vlašských ořechů a 20 g drcených piškotů.

Nejdříve se suroviny na těsto smíchají a co nejrychleji propracují v těsto. Posléze se forma na bábovku pečlivě vymaže rozpuštěným a zchladlým máslem. 

Do formy se vloží tři čtvrtiny těsta a vtlačí na její stěny, zbylá čtvrtina se vyválí na plát. Na náplň se ušlehají žloutky s cukrem do světlé pěny a z bílků se vyšlehá tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků se vmíchají ořechy, piškoty, a nakonec také tuhý sníh z bílků. Hmota se vlije do připraveného těsta ve formě a zakryje zbylým vyváleným těstem. Přesahující okraje se přehnou doprostřed bábovky. 

Bábovka se peče v troubě vyhřáté na 165 ºC asi 30-40 minut. Hotová bábovka se nechá chvíli zchladnout ve formě, pak se opatrně vyklopí a nechá úplně vychladnout.

Ořechové řezy s rumovou polevou

Milovníci vlašských ořechů nikdy neodmítnou ořechové řezy s rumovou polevou. Na přípravu těsta je třeba 6 kusů vajec, 140 g cukru krystalu a 140 g mletých vlašských ořechů; na náplň 140 g másla, 100 g cukru moučky, 1 vejce a 100 g mletých vlašských ořechů. Konečně na polevu je to 150 g cukru krystal, 3 lžíce rumu, nastrouhaná kúra z citronu, 3 lžíce horké vody a 20 kusů vlašských ořechů.

Hlubší plech se vyloží pečicím papírem a žloutky se vyšlehají s cukrem do hladké pěny, což zabere asi 20 minut. Z bílků se vyšlehá tuhý sníh. 

Do žloutkové směsi se pomalu zapracují ořechy a pomalu vmíchá sníh. Těsto se později rozetře do připraveného plechu a peče v troubě, která je předehřátá na 180 º asi 6-8 minut, než zrůžoví. Pak se vyndá a nechá zchladnout. 

Na náplň je třeba prošlehat máslo s cukrem a zašlehat vejce s ořechy. Vychladlé těsto se v dalším kroku podélně prořízne, jeden plát se potře krémem a přiklopí druhým plátem. 

Na polevu se vmíchá cukr do rumu, přidá se citronová kůra a pomalu se přilévá po lžičkách horká voda a míchá do té doby, než je poleva hladká a tekutá. Přelije se přes plněné pláty, nožem se naznačí na povrchu mřížky a každý se ozdobí půlkou vlašského ořechu. 

Řezy je nutné dát alespoň na hodinu do lednice ztuhnout.

Kvalitní ořechové máslo si lze vyrobit doma

V posledních letech se stále větší popularitě těší ořechová másla, která si lidé dokáží vyrobit sami doma ze syrových nebo opražených oříšků. Je možné je doporučit jako zdravější náhradu nutely i jako přísadu do ranní kaše. 

Příprava je velmi jednoduchá, když se oříšky mixují do té doby, než vznikne hladká hmota. Slabší mixéry obvykle nemají potřebný výkon, takže spíše než hladké máslo je výsledným produktem hrubší pomazánka.

I když se to na první pohled nemusí zdát, ořechová másla jsou vhodná nejen pro mlsouny, ale i pro sportovce. 

Při koupi v obchodě je třeba hlídat si důkladně etiketu a vybírat taková, která ideálně obsahují 100 % ořechů, případně jsou v nich přidány jen kvalitní ingredience typu čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Nejlepším řešením samozřejmě je naučit se vyrábět ořechové máslo doma.

Čtěte dál!

Jak zazimovat zahradu: Víte, co je třeba?

Sklizením úrody a odkvetením rostlin péče o zahradu zdaleka nekončí. Aby...

Na co si dát pozor při koupi domu?

Ač to tak na první pohled možná nevypadá, koupě domu rozhodně...

Nezaspěte: O kotlíkové dotace si požádejte včas

Kotlíkové dotace patří mezi nejúspěšnější dotační programy. Jak na tom jsou...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Další nové články

Jak zazimovat zahradu: Víte, co je třeba?

Sklizením úrody a odkvetením rostlin péče o zahradu zdaleka...

Na co si dát pozor při koupi domu?

Ač to tak na první pohled možná nevypadá, koupě...

Nezaspěte: O kotlíkové dotace si požádejte včas

Kotlíkové dotace patří mezi nejúspěšnější dotační programy. Jak na...