Připravte se na velikonoční pečení s našimi chutnými recepty

S blížícími se Velikonocemi přichází čas na tradiční velikonoční pečení. Pokud i vy patříte k těm, kteří rádi tráví čas v kuchyni a chtějí své blízké potěšit sladkými dobrotami, neměli byste si nechat ujít tento seznam receptů na velikonoční pečení. Přinášíme vám návod, jak upéct velikonočního beránka, velikonoční koláč a velikonoční pečivo bez mouky.

shutterstock 371948875 4

Velikonoční beránek

Pečení beránka patří k Velikonocům stejně jako pletení pomlázky. Podle křesťanské tradice představuje beránek Krista, který se obětoval, aby zachránil svět. Zde je recept na upečení krásného bílého beránka na Velikonoce.

Budeme potřebovat

●  4 vejce

●  4 polévkové lžíce práškového cukru

●  2 polévkové lžíce mletých ořechů

●  4 polévkové lžíce polohrubé mouky

●  1 kypřící prášek do pečiva

●  Máslo a strouhanku na vymazání formy

●  Krystalový cukr a vejce podle potřeby na sníh (volitelné)

shutterstock 1016763190 4

Postup

Nejprve oddělte žloutky od bílků. V jedné míse smíchejte žloutky s cukrem a přidejte mouku, moučkový cukr, mleté ořechy a prášek do pečiva. Před přidáním mouky a kypřicího prášku smíchejte obě přísady v samostatné míse. Pomocí mixéru ušlehejte bílky do tuhého sněhu a přidejte je k ostatním surovinám. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní připravené těsto.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Když je trouba předehřátá, vložte do ní beránka a pečte ho při stejné teplotě asi 60 minut. Po 60 minutách jehněčí vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem nebo ozdobíme ušlehaným sněhem. Pro přípravu napařeného sněhu ušlehejte bílky s cukrem do tuha. Poté tuto směs vložte nad páru a znovu vyšlehejte. Na jeden bílek přidejte 70 g krystalového cukru. Zdobení beránka si usnadníme vhodným sáčkem.

Náš tip: Až bude beránek hotový, můžete ho buď ochutnat, nebo položit na jídelní stůl, kde bude zdobit váš domov po celou sváteční sezónu.

Velikonoční bábovka

S blížícími se Velikonocemi se často stává, že nějak není čas na všechny přípravy. Co takhle upéct velikonoční bábovku v časové tísni? Tento recept je opravdu jednoduchý a rychlý. Nepotřebujete žádnou váhu, jen hrnek. A potřebujete jen základní suroviny.

Budeme potřebovat

●  2 hrnečky polohrubé mouky

●  1 hrneček mléka

●  1 hrneček cukru

●  ⅓ hrnečku oleje

●  3 vejce

●  1 kypřící prášek do pečiva

●  1 vanilkový cukr

●  2,5 PL kakaa

●  Práškový cukr na posypání

shutterstock 2144198275

Postup

V míse vyšlehejte cukr a vejce. Nejprve přidejte tekuté přísady (mléko a olej). Vše smíchejte a přidejte suché přísady (mouku smíchanou s práškem do pečiva). Připravte si bábovkovou formu tak, že ji vymažete máslem a vysypete hladkou moukou. Do formy nalijte ¾ těsta.

Do druhé poloviny těsta přidejte kakao a vše promíchejte. Nakonec nalijte kakaové těsto do formy. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Když je vyhřátá, vložte dortovou formu do trouby a pečte asi 45 minut. Stav propečení můžete zkontrolovat propíchnutím bábovky špejlí. Po upečení bábovku vyklopte na talíř a posypte ji moučkovým cukrem.

Ořechové velikonoční koláče bez mouky

Nakonec jsme museli připravit něco pro bezlepkáře. Tyto ořechové koláče jsou hotové za hodinu. A co je nejlepší, pochutná si na nich celá rodina.

Budeme potřebovat

●  6 vajec

●  350 g mletých vlašských ořechů

●  250 g práškového cukru

●  200 g krystalového cukru

●  1 ČL skořice

●  špetku soli

shutterstock 1349529260

Postup

Nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte moučkový cukr a ušlehejte tuhý sníh. Sníh opatrně vmíchejte do ořechů a skořice. Plech vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Směs nalijte na plech a vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C. Koláč pečte 20 až 25 minut. Po upečení koláč vyjměte a ještě horký ho potřete žloutkovou polevou. Polevu připravíme tak, že vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem do hladka. Dort dejte do chladničky a po ztuhnutí ho nakrájejte na plátky.

Čtěte dál!

Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc 

Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let...

HLASUJTE PRO NEJ INTERIÉR V ČR!

Pokud se zajímáte profesně nebo jen uživatelsky o interiérový design, jistě...

Komentáře

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Oblíbené články

Jak umíchat Aperol Spritz – přísady a poměry

Aperol Spritz je koktejl pocházející z Itálie, složený z...

Hmyz v bytě: Jak se zbavit malého hmyzu v domácnosti

Nežádoucí hmyz v bytě nás může pořádně potrápit. Ale...

Jak udržovat živý plot

Jednou z možností, jak esteticky oddělit zahradu od okolí...