Letní osvěžení – připravte si chutné limonády

Blíží se letní sezóna. Příjemné počasí bude jako každý rok lákat nejen sluncemily k posezení na zahradě, ke grilování s přáteli nebo k pořádání pikniků v přírodě či u vody. Jestliže patříte mezi milovníky letních měsíců, pak nezapomeňte k úsměvu přidat chutný koktejl do ruky. My víme, jak na to – a přinášíme několik osvěžujících receptů na dokonalé limonády pro malé i velké.

Continue reading “Letní osvěžení – připravte si chutné limonády”

Zavařte si úrodu

Věděli jste, že za nápad se zavařováním potravin vděčíme francouzskému kuchaři Nicollasu Apertovi. Ten přibližně před dvěma stoletími ve své kuchyni začal konzervovat potraviny na delší dobu právě pomocí sterilizace. Nápad s potravinou v plechové konzervě měl původně usnadnit život vojákům. Však jsou to často války, které napomáhají technologickému rozvoji. Postupem času plech nahradilo sklo a dnes už je zavařování běžnou domácí činností.

Continue reading “Zavařte si úrodu”

Ohřívat v mikrovlnce: ano či ne?

Znáte to, spěcháte a potřebujete ohřát rodině zbytky od oběda k večeři. Sporák se vám nechce rozehřívat, tak využijete služeb mikrovlnné trouby. Vložit talíř se studeným pokrmem, cvak, cvak a za dvě minutky vytahujete ohřátou pochoutku. To ani nezmiňujeme možnost přípravy předpečených potravin v mikrovlnce, například takové česneková bagety nebo instantního polotovaru. Není ale přece jen lepší ohřát potraviny na sporáku?

Mikrovlnná trouba, velký pomocník do vaší kuchyně - ilustrační obrázek, zdroj
Mikrovlnná trouba, velký pomocník do vaší kuchyně – ilustrační obrázek, zdroj

Jak funguje mikrovlnná trouba

Toto zařízení funguje na principu elektromagnetického vlnění, přičemž frekvence vlnění je cca 2,5 GHz. Výkon trouby se už liší podle zakoupené značky, nejčastěji od 250 W až po 1200 W. Alespoň toto platí pro domácí mikrovlnky. Na trhu však existují i průmyslové mikrovlnné trouby o výkonu i přes 3000 W, ale s těmi vy pravděpodobně do kontaktu nepřijdete.

Pro vaši představu: trouby pracují na frekvencích, které jsou blízké WIFI a mobilní sítí. Ovšem rozdíl je právě ve výstupním výkonu, který je u mikrovlnek výrazně vyšší. Možná právě proto je jejich využívání k ohřevu potravin tak diskutované téma mezi odborníky.

Chuť jídla z mikrovlnky

Ať už může jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě mít jakýkoliv vliv na náš organismus, jedno přeci jenom vědí vědci jistě. Ohřátý pokrm z trouby chutná jinak, než kdybyste si ho ohřáli na sporáku – elektrickém i plynovém.

Pokud špatně odhadnete čas ohřevu v mikrovlnce, z vašeho jídla se postupně vypaří voda. To se vám například na plynovém sporáku nemůže stát. Funguje na odlišném principu. Při ohřívání na sporáku se uzavírají veškeré póry na potravině. To přirozeně zabrání jakémukoliv úniku vody z pokrmu.

Jaký tedy bude rozdíl? Především ve šťavnatosti, což právě zaručuje přítomnost vody v potravině. V případě mikrovlnky nedojde k uzavření pórů a voda se tak odpařuje rovnoměrně z celého povrchu pryč.

Dejte mikrovlnce šanci

Přes zmíněnou nevýhodu je mikrovlnná trouba stále pomocníkem, který se zabydluje stále ve více a více českých domácnostech. Co si budeme povídat, čas jsou peníze a my se ho snažíme ušetřit, kde se dá. Při ohřívání kromě správně nastavené teploty, délky ohřevu myslete ještě na jednu věc – některé potraviny prostě do mikrovlnky nepatří. Které?

ECG MTD 231 S
ECG MTD 231 S

Hrníček s vodou

Nebo klidně i plastová odměrka s vodou. Taky míváte nutkání využít mikrovlnku, když potřebujete trochu horké vody na zalití kuskusu nebo do těsta? Tak už to nedělejte a radši sáhněte po varné konvici. Problém je v tom, že mikrovlnné vlny zahřeji vody v hrnečku pouze na jejím povrchu. Zbytek tekutiny zůstane chladnější a tím na povrchu vzniká jisté napětí.

Vejce

Na internetu najdete zaručené recepty, jak si uvařit vejce na tvrdo v mikrovlnné troubě. Tak toto nezkoušejte. Vložení vejce do vody a zahřátí na sporáku vám ve výsledku vezme méně času, než případné likvidování následků vybuchlého vajíčka v mikrovlnce.

Rohlíky, chleba a další pečivo

Nechce se vám chodit denně pro čerstvé pečivo, a tak si ho mrazíte v mrazáku? Ovšem někdy ho zapomenete zavčas vyndat a rychle se ho snažíte rozmrazit v mikrovlnné troubě. Ani toto není zrovna nejchytřejší nápad. Problém je tu opět s odpařováním vody z pečiva a následném vysrážení. Výsledná chuť je nejen nemastná neslaná, ale především zatuchlá.

Tipy