Mnoho rodin si nedokáže představit vánoční svátky bez vánoční zelňačky. V některých domácnostech voní na Štědrý den, v jiných na první svátek vánoční. A některé rodiny si ji rády připravují pouze během silvestrovských oslav. Připravili jsme pro vás recept na tradiční vánoční zelňačku a tipy, jak ji vylepšit.
Jak připravit vánoční zelnou polévku?
Příprava vánoční zelné polévky je jednoduchá a s pomocí našeho receptu ji snadno zvládnete. Recept však můžete mírně upravit. Pokud dáváte přednost vegetariánské verzi, vynechejte například uzené maso a klobásu.
Ingredience:
1x balíček kyselého zelí
1x hrnek sušených lesních hub
50 g sušených švestek
200 g uzeného masa
2x klobása
2x polévková lžíce oleje
2x čajová lžička sladké papriky
2x stroužek česneku
4x bobkový list
Pepř a sůl podle chuti
1x velká cibule
2x polévková lžíce hladké mouky
1x hrnek zakysané smetany
Postup:
Před vařením si připravte všechny ingredience, větší hrnec, naběračku, prkénko a ostrý nůž.
Připravíme si suroviny
Sušené houby propláchněte ve vodě a nechte je chvíli odstát. Kyselé zelí nejprve slijte a šťávu dejte stranou. Osušené zelí nakrájejte na menší kousky. Zelí ochutnejte a pokud se vám zdá příliš kyselé, propláchněte ho pod tekoucí studenou vodou. Neoplachujte ji však dlouho, aby se neztratila její typická chuť a vůně.
Ingredience vložte do hrnce a vařte
Vyberte si velký hrnec, do kterého vložte kyselé zelí, uzené maso, klobásu, černý pepř, bobkový list, sůl a houby. Všechny ingredience zalijte vodou a nechte je 1 hodinu vařit na mírném ohni.
Vytáhneme maso s klobásou
Po jedné hodině uzené maso spolu s klobásou vytáhněte. Maso nakrájejte na kostky a klobásu na kolečka. Nakrájenou klobásu společně s nakrájeným masem vložte zpět do hrnce. Do zelné polévky přidejte nakrájené sušené švestky a rozdrcené stroužky česneku. Vše promíchejte a vařte dalších 30 minut.
Připravíme jíšku
Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej nebo sádlo. Velkou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na rozehřátou pánev vložte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova. Poté je posypte moukou a sušenou sladkou paprikou. Vše společně smažte asi 2 minuty za stálého míchání. Vznikne hustá jíška, kterou přidáme do zelné polévky.
Můžeme přidat šťávu ze zelí
Zelnou polévku ochutnáme. Pokud se vám zdá příliš kyselá, přidejte šťávu z kyselého zelí a přiveďte ho k varu.
Servírování
Zelnou polévku podávejte v míse nebo talíři a navrch přidejte 1 lžíci zakysané smetany. K zelné polévce můžete nabídnout také křupavý domácí chléb, například zdravý kváskový chléb.
Tipy na vylepšení zelné polévky
Recept na vánoční zelnou polévku můžete změnit nebo dokonce vylepšit. Zde je několik tipů, jak na to.
Přidejte ovoce
Experimentujte s různými příchutěmi a přidejte do zelňačky ovoce. Kromě sušených švestek, které jsme uvedli v receptu, můžete pro ochucení použít také sušená jablka nebo hrušky. Přidejte je do zelné polévky 30 minut před jejím vařením.
Použijte vývar
Pokud chcete, aby měla vánoční zelňačka výraznější chuť, přidejte místo vody vývar z uzeného masa.
Zelňačka bez masa
V mnoha rodinách je zvykem držet o Vánocích půst. Recept, který jsme pro vás připravili, můžete použít i k přípravě bezmasé zelné polévky. Jen nepřidávejte uzené maso a klobásu a polévku vařte o 30 minut méně. Nakonec si možná tuto zelnou polévku oblíbíte ještě o něco víc.
Zahustěte polévku bramborami
Místo mouky můžete k zahuštění použít nastrouhaný brambor. Jedná se o zdravější a pro někoho i chutnější alternativu. Do zelné polévky můžete přidat také brambory vařené ve slupce. Stačí je uvařit v samostatném hrnci, očistit, nakrájet na kostičky a přidat do polévky těsně před jejím uvařením.
Upozornění: Nikdy nevařte brambory v hrnci spolu s kyselým zelím. Zůstaly by na povrchu tvrdé i po několika hodinách vaření.