Máte doma krevety a nevíte, co s nimi? Jejich příprava je opravdu snadná a zabere vám jen několik minut. Stačí přidat obvyklé ingredience, jako je česnek nebo petržel, a chutná pochoutka je na světě. Vyzkoušejte tyto recepty na obalované krevety nebo krevety na pánvi, na kterých si pochutná celá rodina.
Jak připravit krevety před vařením
Před vařením krevety zbavte krunýřů a hlav. Pokud to uděláme, budou krevety po uvaření mnohem lepší ke konzumaci. Můžete také zvolit metodu vaření ve skořápce, která pomáhá zachovat vlhkost krevet.
Pokud se rozhodnete krevety připravovat na grilu nebo na pánvi, doporučujeme ponechat krunýře. Pokud jsou však krevety součástí jiného pokrmu, například polévky nebo těstovin, doporučujeme vyjmout krunýře.
Odstráníme hlavy a nohy
Hlavy by měly jít snadno oddělit od těla taháním a kroucením. Uchopte hlavu mezi prsty v oblasti očí a prudce s ní zatočte, abyste ji oddělili od zbytku krevety. Hlavy lze vyhodit nebo použít k přípravě vývaru z mořských plodů.
Pak odtrhneme nožičky tak, že je chytíme mezi prsty a stáhneme je.
Odstraníme skořápku
Krevety zbavte krunýře tak, že pod něj na větším konci vjedete palcem. Vytáhněte skořápku až k ocasu a postupně ji oddělujte. Ocas lze ponechat nebo odstranit. Pokud plánujete krevety přidat do jiného pokrmu, je lepší ocas odstranit.
Odstraníme černou žilku
Vezměte malý nůž a udělejte na hřbetě krevety důlek. Musíme najít dlouhou černou žílu, která prochází celou krevetou. Když žílu najdeme, odstraníme ji špičkou nože.
Vytáhneme kousek žíly nahoru a pak ji uchopíme prsty, abychom ji mohli celou odtrhnout. Pokud jsme se rozhodli ponechat krevetám krunýře, žílu odstraníme i tak.
Krevety opláchneme a osušíme
Po odstranění přebytečných částí krevety omyjte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Pokud plánujete krevety uvařit později, uchovávejte je opláchnuté a osušené v uzavřené nádobě v ledničce.
Jak připravit krevety na pánvi?
Tento recept na přípravu krevet na pánvi je jednoduchý a zvládnete ho během několika minut. Šťáva z citronu dodá krevetám výraznější chuť a česnek je krásně ochutí.
Ingredience:
- 1 citrón nakrájený na měsíčky
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 85 g neosoleného másla
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce petrželové natě nasekané nadrobno
- 20 syrových krevet
- sůl a koření podle chuti
- šťava z citrónu
Postup:
V tomto receptu doporučujeme nechat krevety s krunýřem, aby byly šťavnatější. Pokud však chcete, aby se krevety lépe jedly, můžete je krunýře zbavit.
Nejprve v míse smíchejte máslo, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek a petrželku a podle chuti osolte a opepřete.
Smažení krevet
Vezměte velkou pánev a rozehřejte v ní olej. Přidejte krevety a smažte je na středním plameni asi 4 až 5 minut. Krevety by měly být průsvitné, růžové a ohnuté do tvaru písmene C. Hotové krevety přendejte z pánve na velký talíř.
Jakmile jsou krevety uvařené, vyjměte je z pánve a přidejte česnekové máslo, které jste si předem připravili. Zahřívejte ho, dokud se nerozpustí a nezačne pěnit. Česnek by měl mírně změknout, ale dávejte pozor, aby se nespálil. Česnek velmi rychle zčerná a může zkazit chuť připravovaného jídla. Nakonec přidejte ještě několik kapek citronové šťávy a touto šťávou krevety ihned zalijte.
Tipy na servírování
Nakonec na krevety položte petrželku a plátky citronu. Krevety připravené na pánvi můžete podávat s rýží, domácím chlebem nebo jinou oblíbenou přílohou.
Jak připravit krevety v těstíčku?
Postup přípravy krevet v těstíčku je o něco složitější než příprava krevet na pánvi. Chuť těchto krevet je však vynikající a rozhodně stojí za to. Nic takového neexistuje!
Ingredience:
- 1 šálek hladké mouky
- sůl a pepř
- ½ šálku podmáslí
- 1 velké vejce
- chilli podle chuti
- 20 syrových krevet
- rostlinný olej
- plátky citrónu
Postup:
Než začnete krevety obalovat, očistěte je způsobem, který jsme popsali výše. Krevety zbavte hlavy, nohou, krunýře a černé žilky. Nemusíme se bát, že by krevety byly vysušené. Obal v nich udrží dostatek šťávy, jako by byly ve skořápce.
Krevety obalíme
Do velké mísy prosejte mouku, sůl a černý pepř. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Do jiné misky přidejte vejce, podmáslí, chilli (volitelně) a vše dobře prošlehejte.
Krevety, které jsme předem očistili, namočíme nejprve do mokré směsi a poté do suché moučné směsi. Takto postupně obalte všechny krevety.
Smažení krevet
Do hlubokého hrnce nalijte 2 centimetry rostlinného oleje a zahřejte ho na vysokém plameni. Postupně začněte do hrnce přidávat obalené krevety a několik minut je smažte.
Správně připravené smažené krevety by měly mít zlatavou barvu a tvar písmene C. Když jsou krevety opečené, vyjměte je a nechte okapat na papírových utěrkách.
Smažené krevety podávejte s plátky citronu. Jako přílohu si můžeme vybrat pečené brambory, rizoto nebo zeleninový salát.
Tipy na závěr
Pokud máte možnost, kupujte raději volně žijící krevety než chované. Volně žijící krevety neobsahují antibiotika a hormony a zároveň nejsou šetrné k životnímu prostředí. Navíc mají přirozenou a skvělou chuť.
Mražené krevety pomalu rozmrazujte v chladničce asi 24 hodin. Nikdy je nerozmrazujte při pokojové teplotě nebo v horké vodě.
Při vaření krevet neodcházejte od sporáku nebo varné desky kvůli jiným činnostem. Někdy příprava zabere jen pár minut. Krevety jsou hotové, když jsou růžové a stočené do tvaru písmene C. Pokud je však grilujete, je lepší sledovat barvu a ochutnávat. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob přípravy, přejeme vám dobrou chuť.