Sladké brambory jsou oblíbenou a zdravou svačinkou, která obsahuje mnoho vitaminů. Lze je připravovat se slupkou, v troubě nebo jako hranolky. Sladké brambory se skvěle hodí jako příloha k masu, hamburgerům, zeleninovým pokrmům nebo si je můžete vychutnat samostatně jako svačinu. Přečtěte si naše chutné recepty na přípravu sladkých brambor. Ale pozor. Možná na ně dostanete takovou chuť, že si je uděláte ještě dnes. Toto jsou způsoby přípravy, které jsme je pro vás připravili. Který se vám bude líbit nejvíce?
Jak připravit batáty pečené ve fólii?
Sladké brambory pečené ve fólii se slupkou mají jemnou chuť. Jejich příprava je jednoduchá a nepotřebujete ani plech na pečení.
Batáty očistíme
Zvolte si, kolik sladkých brambor chcete připravit. Batáty se slupkou omyjte ve dřezu pod tekoucí vodou a kartáčkem je zbavte nečistot.
Batáty propícháme
Sladké brambory propíchněte vidličkou, aby z nich během pečení unikala pára. Vidličku zapíchněte asi 1 cm hluboko do brambory. Postup opakujte asi desetkrát a propíchněte všechny strany brambor.
Přidáme pár kapek olivového oleje
Předehřejte troubu na 200 °C. Vnější stranu brambor potřete několika kapkami olivového oleje. Díky tomu zůstanou batáty vlhké a vláčné. Naneste několik kapek oleje přímo na bramboru a rozetřete jej rukama.
Batáty obalíme alobalem
Batáty zabalte do alobalu. Nezabalujte je pevně, ale jen volně, aby mohla unikat pára. Díky tomu se batáty uvaří rovnoměrněji.
Batáty dáme péct
Batáty ve fólii položte přímo na prostřední rošt předehřáté trouby. Pečte je ve fólii 45 minut. Po 45 minutách pečení opatrně vytáhněte 1 sladkou bramboru pomocí kuchyňské chňapky a zkontrolujte, zda je hotová. Položte ji na prkénko, rozbalte ji a propíchněte slupku.
Zkontrolujeme, zda jsou upečené
Pokud se nůž do batátu snadno zařízne, znamená to, že jsou brambory hotové. V tomto případě můžeme všechny batáty vytáhnout z trouby. Pokud jsou batáty stále tvrdé, pokračujte v pečení všech brambor. Každých 5 minut zkontrolujte, zda jsou upečené.
Batáty necháme v troubě
Nakonec troubu vypněte, ale nechte v ní batáty ještě 15 minut. Tím zajistíte, že budou všechny batáty rovnoměrně uvařené. Po uplynutí doby pečení brambory opatrně vyjměte z trouby pomocí kuchyňské chňapky.
Tip pro vás: pokud sladké brambory nedojíte, můžete je skladovat v lednici až 3 dny.
Jak připravit batátové hranolky?
Batátové hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy batátů. Jsou skvělou přílohou k hamburgeru nebo marinovanému masu.
Batáty očistíme
Na přípravu sladkých bramborových hranolků budete potřebovat přibližně 2 velké sladké brambory. Každou bramboru omyjte i se slupkou pod tekoucí vodou a kartáčkem na zuby z ní odstraňte všechny nečistoty. Poté z každé brambory odstraňte slupku pomocí malého nože nebo škrabky na zeleninu.
Rozehřejeme si olej
K přípravě hranolek použijte fritézu nebo hlubokou pánev. Naplňte ji rostlinným olejem. Množství potřebného oleje závisí na velikosti fritézy nebo pánve. Ujistěte se, že je olej čerstvý, a zahřejte ho na 170 °C.
Batáty nakrájíme
Batáty rozkrojte napůl a každou polovinu nakrájejte na plátky. Jednotlivé plátky opět nakrájejte tak, abyste dosáhli tvaru hranolek. Batáty jsou mnohem tvrdší než běžné brambory. Proto při krájení vždy používáme prkénko a ostrý nůž.
Osušení
Po nakrájení batáty opláchněte a osušte papírovými utěrkami nebo čistou kuchyňskou utěrkou. To pomůže odstranit škrob, díky kterému budou hranolky po usmažení křupavější.
Hranolky obalte ve škrobu
Do sáčku dejte 50 g kukuřičného škrobu a 2 lžíce sody. Poté do něj vložte chipsy a utěsněte ho. Poté sáčkem zatřepejte, aby se každý kousek brambory obalil.
Tip pro vás: Pokud chcete mít hranolky z batátů uvnitř nadýchané a zvenku křupavé, blanšírujte je ve slané vodě, osušte a poté zmrazte. Poté vyndejte hranolky z mrazáku, obalte je v kukuřičném škrobu a usmažte je.
Smažení
Hranolky obalené ve škrobu vložte do fritézy nebo na pánev. Smažte je asi 5 minut nebo dokud nejsou křupavé a zlatavé. Pokud máte menší pánev nebo fritézu, smažte hranolky po částech.
Ochucení
Když jsou hranolky hotové, vytáhněte je z pánve nebo fritézy. Osolte je a podávejte s oblíbenou omáčkou. Můžete si k nim dát domácí kečup nebo tatarskou omáčku.
Jak připravit pečené batáty v troubě?
Výše uvedené recepty nejsou jedinými způsoby přípravy sladkých brambor. Nakonec pro vás máme také jednoduchý recept na přípravu batátů v troubě.
Batáty očistíme
Pomocí malého nože nebo škrabky na zeleninu odstraňte slupku ze batátu. Každou bramboru rozkrojte na polovinu a poté ji nakrájejte na plátky silné přibližně 4 cm. Všechny plátky se pak nakrájejí na kostky.
Batáty umístěte na plech
Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájené batáty rovnoměrně rozprostřete na vyložený plech. Batáty zalijte ¼ šálku olivového oleje. Dochuťte solí, pepřem a popřípadně bylinkami. Bylinky dodají bramborám výraznější chuť. Poté je promíchejte, aby byl každý kousek brambory rovnoměrně obalený.
Pečení v troubě
Batáty se pečou v předehřáté troubě asi 40 minut. Občas je promíchejte, aby se nepřichytily k plechu. Batáty jsou hotové, když jsou měkké a upečené dozlatova. Nezbývá nám nic jiného než vám popřát dobrou chuť.