Šunka je tradiční velikonoční pochoutkou nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích světa. Pokud se ji chystáte připravit i doma, určitě nechcete nic zkazit. V tomto článku se dozvíte, jak vybrat správnou šunku, jak ji připravit a jaké suroviny potřebujete pro dokonalý výsledek.
Tipy, jak připravit tu nejlepší šunku
Poradíme vám, kde koupit správnou šunku a jak ji připravit. Dozvíte se vše podstatné, aby byla šťavnatá a měla krásnou barvu.
Všichni víme, že nejlepší šunka je domácí. Pokud máte přístup k domácím výrobkům, sáhněte po nich. Možná zaplatíte o něco více, ale můžete si být jisti, že domácí šunkou nikdo nepohrdne. Pokud ji budete podávat jako součást velikonoční hostiny, věřte nebo ne, zmizí z talíře dřív, než se nadějete.
Nejlepší částí šunky je určitě stehno. Stehno je nejlepší a nejchutnější. Pokud nemáte k dispozici stehno, můžete použít krkovičku. Jakmile je krkovice správně uvařená, maso se vám samo rozplyne v ústech. Vepřovou plec nedoporučujeme, protože je obvykle tučnější.
- Pokud nemůžete sehnat domácí šunku, kupte ji volnou nebo balenou v síťce. Vakuově balené šunky často obsahují více vody.
- Pokud nechcete mít v šunce nadbytek soli, namočte ji den před vařením do studené vody.
- Pokud si vyberete a koupíte šunku v síťce, nezapomeňte, že síťka musí být ze šunky před tepelnou úpravou odstraněna. Po uvaření se síťka špatně odstraňuje.
- Pokud budete šunku podávat ihned po uvaření, zabalte ji nejlépe do mikrotenového sáčku nebo fólie, aby se nevysušila.
- Doporučujeme skladovat šunku na chladném místě, například v lednici nebo chladné místnosti, aby se nezkazila.
- Pokud vám zbyla šunka, připravte z ní zapečené brambory nebo těstoviny, případně šunkovou pomazánku.
Vařená šunka jako hlavní pochoutka velikonoční kuchyně
Když se nás někdo zeptá, jaké jídlo se nám vybaví, když slyšíme slovo Velikonoce, okamžitě si vybavíme vařenou šunku, klobásy, vejce, různé druhy sýrů a barevnou zeleninu. V této části článku vám prozradíme, jak si můžete velikonoční šunku uvařit sami doma. Není to pochoutka, kterou bychom doporučovali jíst stále, protože obsahuje hodně kalorií, ale přesto si ji jednou za rok můžete dopřát.
Budete potřebovat
- 1,5 kg uzené šunky
- 2 dcl bílého vína
- 2 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 8 celých kuliček nového koření
- 1ks bobkového listu
Postup
Nejdůležitější je šunku před vařením zvážit, abyste věděli, jak dlouho ji máte vařit. Před vložením zvážené šunky do vody přidejte do hrnce všechny kořenící přísady, jako je bílé víno, cibule, česnek, bobkový list a celá zrnka černého pepře. Víno zvolte podle své chuti, suché nebo polosuché, ale musí být bílé.
Pak nechte vodu vařit, aby začala bublat. Když se voda začne vařit, můžete do ní vložit šunku. Nechte ji vařit na silném ohni asi 3 minuty. Poté teplotu ztlumte a nechte vše vařit na mírném ohni. Tento postup zajistí, že šunka zůstane uvnitř šťavnatá.
Klíčem ke správně upečené šunce je délka vaření. Pokud máte 1 kg šunky, vařte ji na střední stupeň asi 1 hodinu. Čím je šunka těžší, tím delší vaření bude vyžadovat. Šunku vždy vařte spíše v běžném hrnci než v tlakovém hrnci. Pokud ji budete vařit v tlakovém hrnci, zůstane suchá, a ztratí tak svou šťavnatou chuť a kvalitu. Také ji nemusíte dlouho vařit ani v běžném hrnci.
Tip na závěr: Po upečení nechte šunku vychladnout. Pokud ji krájíte teplou, může se rozpadnout.