Věděli jste, že za nápad se zavařováním potravin vděčíme francouzskému kuchaři Nicollasu Apertovi. Ten přibližně před dvěma stoletími ve své kuchyni začal konzervovat potraviny na delší dobu právě pomocí sterilizace. Nápad s potravinou v plechové konzervě měl původně usnadnit život vojákům. Však jsou to často války, které napomáhají technologickému rozvoji. Postupem času plech nahradilo sklo a dnes už je zavařování běžnou domácí činností.
S návratem k pěstování vlastního ovoce a zeleniny na zahrádce se zavařování těší větší oblibě mezi lidmi. Stačí si pořídit tlakový zavařovací hrnec, několik desítek sklenic, samozřejmě suroviny a zavařování může začít.
Jak a v čem zavařovat
Opakování je matka moudrosti, a tak nebude na škodu si připomenout proces zavařování. Skleničky se zavíčkují a následně sterilují při teplotě okolo 85 °C. Sterilizace může probíhat buď v horké vodě, nebo v páře. Právě díky zakonzervování je použitá surovina chráněna před mikroorganismy a následným zkažením se vlivem bakterií.
Vysoká teplota způsobí vytlačení nadbytečného vzduchu ze sklenice. Z fyziky víme, že vzduch po zchladnutí zmenší svůj objem. Tím ve sklenici po vychladnutí vzniká podtlak, který vcucne víčko a přitlačí ho na kraj sklenice. Ve výsledku je tak potravina zakonzervována – uchována ve vzduchotěsném prostředí.
Většina lidí si pod pojmem zavařování představí typický válcový zavařovací hrnec, ale není to zdaleka jediná nádoba, ve které je možno zavařovat. Zeleninu a ovoce pravděpodobně zavaříte ve vodní lázni v zavařovacím hrnci. Ten je dále opatřen poklicí a především teploměrem pro kontrolu teploty uvnitř něho. Avšak zavařovat můžete i v tlakovém hrnci nebo v různých troubách:
- elektrické
- plynové
- horkovzdušné
- mikrovlnné
Zavařujeme v tlakovém hrnci
Protože se jedná o jeden z nejčastějších způsobů jak zpracovat úrodu ze zahrádek, tak se na něj podíváme o něco blíž. Na začátek vám dáme jedno varování. Hlídejte si čas. Zejména ovoce jde velice snadno rozvařit, když přesáhnete dobu sterilizace.
Celý postup zavařování v bodech:
- vložte druhé dno do hrnce (obvykle malý rošt nebo mřížka)
- nalijte vodu do výšky okolo 2 až 3 cm
- umístěte nachystané sklenice s potravinou do hrnce a utěsněte poklicí – tlakový ventil ale musí zůstat odkrytý
- zlehka zahřívejte hrnec na mírném plameni – cca 5 až 10 minut
- až z ventilu začne unikat sloupec páry, dejte na něj uzávěr
- nechte sklenice s pokrmem vařit asi 5 minut
- stáhněte plamen a hrnec odstavte – vyčkejte alespoň 10 minut, než se stěny hrnce zchladí
- sejměte uzávěr z ventilu a můžete otevřít hrnec
Po vytažení sklenic byste měli zkontrolovat jednotlivá víčka, zda-li dobře přiléhají. Když tak je ručně dotáhněte. Doporučuje se nechat čerstvě sterilované sklenice přes noc vychladnout. Umístit byste je měli na suché místo s teplým povrchem, například na kuchyňskou linku.
Kam s kompoty?
Úroda byla veliká a vám se ji podařilo celou zpracovat, ale nejste všechny ty kompoty, čalamády a marmelády schopni zkonzumovat ihned. Pak byste měli své pokrmy uskladnit na nějaké místo, kam nesvítí přímé sluneční světlo. Nemusí se jednat o chladné prostory v ledničce. Bohatě si vystačíte s poličkami v garáži, špajzu nebo ve sklepě.