V návrhu moderní kuchyňské linky nesmí chybět indukční deska. Jedná se však skutečně o takový zázrak? Přehledně a na jednom místě nyní najdete všechny hlavní výhody a nevýhody tohoto řešení.

Ilustrační obrázek, zdroj
Ilustrační obrázek, zdroj

Třebaže indukce nepatří mezi novinky, v českých kuchyních se hlásí hlasitěji o slovo teprve až v posledních letech. Možná i vy v rámci rekonstrukce kuchyně přemýšlíte nad tím, zda-li je pro vás tato technologie vhodná. Vždyť s plynem nejsou žádné problémy. A sklokeramika je o tolik levnější. Následující přehled výhod a nevýhod vyvrací všechny mýty a polopravdy, které kolem sporáků s indukční deskou kolují.

Výhoda: Ušetří čas

Spěcháte do práce, spěcháte vyzvednout děti do školky, spěcháte s večeří pro rodinu. Nedostatek času je běžnou součástí dnešního životního stylu. Indukční desky přináší velkou časovou úsporu. V porovnání s plynovým sporákem je doba vaření kratší o přibližně 30 %, protože se zahřívá pouze dno samotné nádoby. Rychlost indukce je jednou z hlavních výhod a důvodem, proč ji věnovat pozornost. Mnoho majitelů indukčního sporáku zanevřelo na rychlovarné konvice. Je pro ně rychlejší uvařit si vodu v kastrůlku. Až takto rychlá dokáže indukce být.

Výhoda: Nižší výdaje za energie

Ruku v ruce s kratší dobou vaření a vyšší efektivitou zahřívání nádoby jdou výdaje za energie. Ohřívání prostřednictvím elektromagnetické indukce má výrazně nižší spotřebu než klasická sklokeramická varná deska. Dle různých propočtů se úspora pohybuje mezi 20 až 40 %, což rozhodně není zanedbatelné množství.

Výhoda: Bezpečnost jako skvělý bonus

Indukční desky vynikají bezpečností, protože se nenahřívají. Co to znamená? Nelze se o ně přímo spálit. Některé modely překvapují také dalšími bezpečnostmí prvky, zámky a časovači, díky kterými se vám kuchařské nehody snadno vyhnout.

Nevýhoda: Speciální nádobí

Položit na indukční desku starý hrnec po babičce? To určitě můžete, ale nic se nebude dít. Pro indukční sporáky potřebujete speciální nádobí s uzpůsobeným dnem. Na nádobí se nevyplatí zbytečně šetřit. Levnější může při používání způsobovat nepříjemné bzučení.

Nevýhoda: Vyšší cena

Indukční desky jsou v porovnání s alternativami v podobě plynu a sklokeramiky dražší. To je fakt. Na druhou stranu šetří energii. Je tak na každém spočítat si, zda-li se mu vyplatí do indukce a nádobí investovat. Vaříte-li každý den, dává tato technologie smysl.

Nevýhoda: Složitější údržba

Každý škrábanec na desce snižuje její životnost. Používejte tak pouze vybavení a nádobí, které je skutečně určeno pro indukční sporáky. V opačném případě budete velmi brzy řešit nákladné opravy a sníženou efektivitu ohřevu. Čištění by mělo být pravidelné a důkladné.

Shrnuto a podtrženo

Finální rozhodnutí je vždy na vás, nicméně ve prospěch indukčních desek je vhodné zmínit, že si k nim našlo cestu i mnoho profesionálních kuchařů. Pro náročnější zákazníky s nedostatkem času a ochotou do nového sporáku investovat je indukční sporák velmi atraktivní volbou.

300x300-products-1416408011.gif

Zdroje:

Znáte hlavní výhody a nevýhody indukční desky?
4 (80%) 2 votes

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here