Sezóna grilování přeje skvělý dobrotám a posezení s přáteli na čerstvém vzduchu. Udělejte krok vpřed a pořiďte si rožeň. Díky němu se vám otevře cesta k novým receptům a lahodnému masíčku, které se rozpadá na jazyku.
Kdepak, následující rady nejsou pro vegetariány. Naopak směřují k lidem, kteří chtějí potěšit své chuťové buňky a zároveň nechtějí zůstat pouze u klasického grilování masa na roštu. Úprava masa na rožni je skvělým tipem pro letní sezónu, kdy máte možnost trávit čas například na zahradě a kdy se pořádají různé akce. O to větším překvapením je, že rožeň není ve výbavách jedlíků až tak rozšířený. Jak ho vybrat?
Tak trošku jiná úprava masa
Mezi druhy grilování patří úprava masa na rožni k těm, od kterých si můžete slibovat opravdu šťavnatou porci skvěle ochuceného masa. Je ideální pro rodinné oslavy i firemní barbecue a ze šťavnatého masa vykouzlíte doslova královské pokrmy. Pokud vám rožeň zatím nic neříká, jedná se o tyč umožňující otáčení pokrmu nad ohněm. Výsledkem je pomalé a opravdu rovnoměrné propečení.
Obecně lze tento způsob úpravy doporučit především pro větší kusy masa od celých kuřat až například po selátko, ze kterého již upečené maso postupně odkrajujete klidně pro vícečlenou partu. A právě podle velikosti masa je vhodné typ rožně vybírat.
Nerezové provedení a robustní konstrukce
Myslíte to s rožněním masa opravdu vážně? V tom případě je absolutním základem nerezové provedení a robustní konstrukce, ideálně s více bodci, aby se maso nepřetáčelo. Není nic horšího, než když maso nelze na rožeň pořádně zachytit a celá konstrukce se pod hmotností připravovaného pokrmu všelijak hýbe.
Pevnější provedení vám navíc umožní z masa odkrajovat bez toho, abyste se museli bát, že vám nějaký kousek upadne. Vždy zkontrolujte maximální nosnost a délku bodců.
S motorem, nebo bez?
Jednou ze zásadních otázek, kterou při výběru rožně budete muset vyřešit, je přítomnost elektrického motoru. Po jeho zapnutí se maso začne nad ohněm otáčet tak, aby se rovnoměrně opékalo. Je to velmi pohodlné a jednoduché. Motor je standardně na 230 V, proto musíte počítat s tím, abyste měli poblíž ohniště či grilu zásuvku, což v případě větší zahrady může být problém. Na druhou stranu taková prodlužovačka není zase tak velkou investicí.
Otáčení je vhodné pro přípravu kuřat a další drůbeže. Naopak u opravdu velkých kusů masa, které se pečou déle, není zas takový problém otáčet maso ručně jednou za čas a již upečené kousky odkrajovat. Motor cenu rožně navyšuje zcela nejvíc, proto je dobré si předem promyslet, zdali ho skutečně potřebujete. Jakmile máte jasno, nic vám nebrání rožeň zakoupit a užívat si letní grilování zase trošku jinak.